Zodac tablety

Dobrý den mám dotaz moje přítelkyně má alergii a bere potahové tablety zodac a je ve 4 měsíci těhotenství . tak se chci zeptat jestly užívání těch prášků nemůže ovlivnit nějak plod....

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jakube, moc Vás chválím, že máte zájem o medikamenty, které užívá Vaše těhotná přítelkyně. V těhotenství platí jednoduché pravidlo, čím méně léků, tím lépe, nejlépe zcela bez nich. Samozřejmě se to v některých přápadech nedá takto jednoduše provést, pokud má nastávající maminka nějaký závažný problém, musí některé léky užít. Jakou formu alergie má Vaše přítelkyně? Zodac v těhotenství není doporučen, pro toto období je jediným schváleným preparátem proti alergii Dithiaden a to ještě skutečně v případech nezbytně nutných. Na druhé straně Vaše přítelkyně je v současnosti ve 2. trimestru, čase, kdy jsou již všechny důležité orgány u plodu vyvinuty, v období, které je teoreticky otevřeno k různým lékům ( což neplatí o 1. a 3. trimestru), praktický dopad užívání Zodacu v těhotenství Vám však nikdo objektivně nesdělí, jelikož studie na gravidních pacientkách se samozřejmě neprovádí. Takže za mě, nejlépe at neužívá přítelkyně nic, pokud se alergie nedá vydržet, doporučím konzultaci na alergologii a Dithiaden. S pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: