Zolpidem a prothazin

Prosím o radu. Již takových 20 let řeším spánek pomocí Zolpidemu (0,5-1) tableta + 1 Prothazin. Špatné spaní způsobovala má profese,jezdila jsem po Evropě ,noční přejezdy.K tomu astma.Urologické problémy. Psychiatr mi zkoušel nasazovat antidepresiva, která vůbec nezabírala. V dnešní době jsem změnila profesi,kdy nemusím v noci nikam jezdit ,chtěla jsem toto nějak řešit. Psychiatr mi sdělil,že v mém věku (54) ,neni toto "léčba" zdraví škodlivá. Já osobně bych chtěla tyto léky odbourat. Nikdy mi nepřišlo,že bych měla mít na Zolpidem návyk, určitě jsem dávky nikdy nezvyšovala,jak se u nich předpokládá.V dnešní době jsem na 1 tb Zolpidemu+1Prothazinu.Protože v našem městě není výběr psychiatrů, potřebovala bych vědět,jak postupovat při snižování.Psychiatr mi radil snížit množství Prothazinu. Zkoušela jsem si tu malou tabletku rostříhnout, ale moc se mi to nepovedlo.Kdybych se nebála,že se mi zhorší astma, tak bych to teda řešila radikálně.Vůbec nevím,co obnáší abstinence těchto léků po dvaceti letech.Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Co se týče Prothazinu, nic bych proti tomu neměl. Zolpidem se spíše návykový, neběl by se brát déle než měsíc, nicméně pivo je také návykové, a lidé ho pijí, někteří i každý den, takže jinými slovy riziko je relativní. DAlší otázkou je, zda jste vyzkoušela všechna možná antidepresiva nebo antipsychotika, která se dají na nespavost indikovat. Chce to trochu odvahu a touhu po změně. Kde je vůůle je i cesta, možná léky jako mirtazapihn trittico, lerivon nebo Valdoxan by vám pomohly, Záleží to na vá s a vašem psychiatrovi. s pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: