Zoufalá pacientka

Přeji dobrý den, už mám za sebou nespočetně vyšetření... urologické stěry a vyšetření moče - negativní, gynekologická vyšetření a stěry - negativní. S partnerem jsme byli antibiotiky léčeni pro ureaplasmu a nyní jsou stěry negativní. Ale už od května tohoto roku mám neustálé pálení až řezání při močení a nejen při močení, nucení na močení a občasný samovolný únik moči a pořád po nespočetně antibiotikách bolesti neustávají, už jsem opravdu zoufalá. Tak Vás moc prosím o radu. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jarko. Nejlepší bude znovu Vás (i partnera) přeléčit antibiotiky tetracyklinové řady nebo azitromycinem - a to i v případě negativního nálezu). Ureaplazmata jsou totiž hodně citlivé, v moči se nezachytí, protože ulpívají na siznicích- provádíme stěry z močové trubice. Taky mohou zaniknout během transportu do laboratoře- k transporut je určeno speciální médium. Pokuď se tyto podmínky nedodrží, dochází k falešně negativním výsledkům. Je třeba součastně léčit i sexuálního partnera (či všechny partnery). Vrámci prevence dbejte, aby členy domácnosti měli každý svůj ručník (resp. zamezte, aby váš ručník užíval kdokoliv jiný)- nelze totiž vyloučit i netranssexuální přenos. Po dobu léčby antibiotiky se nedoporučuje pohlavní styk - baktérie může totiž přežívat i 3-4dny od zahájení léčby antibiotiky. Samozřejmě, na místě je i sexuální střídmost- promiskuita je jedním z hlavních rizikových faktorů.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: