Zpomalení růstu 3-letého syna

Dobrý den, syn od malinka patřil k těm větším dětem, od cca 2.roku ale roste méně, nyní ho vrstevníci začínají přerůstat. Podle tabulek je výškou stále v průměru, ale byl nad 50.perc. a nyní je těsně pod 50.perc. Kdy jde ještě o normu a kdy vyhledat endokrinologa? Ve 2 letech (červenec 2012) měl 91,5cm a 13kg, v říjnu 95 cm a pak se to hodně zbrzdilo, v lednu 95,5cm, nyní asi 97cm (a váha 15kg). Tedy za skoro 8 posledních měsíců vyrostl 2cm, což se mi zdá málo......je to znám i na oblečení, už rok nosí stejnou velikost. Prosím o váš názor, kdy je to ještě v pořádku a kdy případně navštívit lékaře? Děkuji, Jurková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se syn pohybuje růstově kolem 50. percentilu, je vše v pořádku. Děti mívají období, kdy rostou rychleji a kdy naopak pomaleji. Záleží také na tom, jak vysocí jsou rodiče a jaká je předpokládaná výška dítěte v dospělosti. Na to existují jednoduché vzorečky, to chlapci jistě pediatr spočítal. Hlídejte jeho růstový graf a kdyby se začal více propadat v percentilech, poraďte se s obvodním pediatrem. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
Články: S léčbou kýly neotálejte, není se čeho bát
V minulém článku jsme se...
Rehabilitační vyšetření
Články: Rehabilitační vyšetření
Rehabilitační vyšetření je...
Tříselná kýla: neriskujte zdraví svých varlat!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Chraňte se proti klíšťatům a komárům přírodním „biorepelentem“
Zánět dutin
Články: Zánět dutin
Zánět dutin, sinusitida, je...
Rychlý průvodce rakovinou prostaty aneb Co je dobré o této nemoci vědět
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: