Zpomalení růstu ročního dítěte

Dobrý den,ráda bych vás poprosila o zhodnocení růstu mého syna.narozen 1.9.2009 v 40.tt, SC pro nepostupující porod a alteraci ozev, AS:10,10,10 .poporodní stav v pořádku,propuštěn pátý den po porodu.plně kojen 6m,s příkrmy kojen do dnes. nyní rozepíšu přírůstky za ten rok..při narození 3200g, 48cm, OH 33,5cm, ze začátku nám kojení moc nešlo,takže teprve v třech týdnech 3230g, v šesti týdnech 3900g, 52cm, OH 37cm, ve třech měs. 5400g, v šesti měs.7200g, 66cm,OH 42,5cm,v sedmi měs. 7600g, 68 cm,OH 43,3cm, v osmi měs.8100g, 70cm, OH 44cm, v devíti měs. 8500g, 71cm,OH 44.5,v 10.mes, 9000g, 71,5cm, OH 44.5cm, v 11měs. 9300g, 71,5cm, OH 44.8cm.dnes u dr.na roční prohlídce váha 9580g, 74cm,OH 45cm. ve třech měs.pí.dr. hlavičku neměřila,ani délku. po šestém měsíci chodím se synem na měření a vážení (pro klid duše) každý měsíc..nyní má fontanelu 2x1cm, a když je syn ve vertikální poloze (sedí, stojí)tak fontanela je de facto neustále vkleslá a pořád pulsuje.. jinak syn jí normálně,vypije 400ml.mléka za den,kromě tekutin v příkrmech vypije pouze 100ml vody navíc - není to málo???? (víc do něj ale bohužel nedostanu)) zneklidnuje mě ta malá hlavička, syn vypadá pořád hodně miminkovsky, každý tipuje, že je tak o dva,tři měsíce mladší.,jinak motoricky v pořádku,sedí,leze,obchází nábytek,dokáže chvíli stát bez držení, říká máma,táta,baba,nene,brmbrm, a před týdnem začal konečně dělat i paci paci a pápá..samozřejmě sleduju jeho ,,křivku,, v grafu očkovacího průkazu,takže vidím,jak křivka hlavičky a výšky v posledních týdnech klesá. a ještě víc mě zneklidnuje,že naší paní doktorce se na tom nezdá nic zvláštního,vzhledem k postavě rodičů- Já-výška 165cm, 49kg, OH-jsem si měřila doma krejčovským metrem ale i s vlasama 55cm, manžel výška 165cm 60kg, OH 56cm. byla bych ráda za vás názor na synuv růst. jestli je to ještě v mezích normy,nebo si mám vyžádat od paní doktorky nějáké podrobnější vyšetření. moc vám děkuju a vážím si času,věnovaného mému dotazu. s pozdravem Prokopová

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Prokopová! Ráda bych vás uklidnila. U tělesné délky dětí platí pravidlo, že v období při a po narození je tělesná délka ovlivňována více výškou matky. Pokud je tedy matka drobnější postavy a otec má dva metry, narodí se zpravidla drobné miminko, které začne být teprve v průběhu svého dalšího života výškově nadprůměrné. Je to praktické opatření přírody, aby se drobným maminkám, které mají velkého partnera nerodily obrovské děti. U vás je situace spíše opačná. Zatímco vaše výška je lehce podprůměrná (odpovídá zhruba 35.percentilu, tedy celá třetina žen v populaci je menší než vy), výška vašeho manžela odpovídá zhruba 3. percentilu (97% mužů v populaci je vyšších). Předpokládaná výška vašeho synka v dospělosti (samozřejmě zhruba, záleží na mnoha okolnostech) je podle vzorce pracujícího s výškou obou rodičů 171.5 cm, to je výška odpovídající zhruba 12. percentilu a to je tedy hodnota, ke které váš syn míří. Není tedy nijak zarážející, že se váš synek v percentilovém grafu mírně "propadá". Samozřejmě děláte velmi dobře, že je tělesné rozměry pravidelně kontrolujete v růstovém grafu, pokud byste měla jakékoli obavy, neváhejte se poradit s vaší dětskou lékařkou. Na závěr bych měla jedinou připomínku, 100 ml vody za den je velmi málo, je potřeba příjem tekutin zvýšit. Zkuste pít brčkem, nebo pít ze zajímavých barevných lahviček, skleniček nebo z hrnečku s obrázkem nebo zvířátkem na dně, které můžete "zachraňovat z vody" . Přeji synkovi hodně zdraví.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: