Zpráva z ct břicha

Dobrý den, mám pár dotazů... Kvůli krvácení z konečníku před půl rokem jsem nakonec absolvovala kolonoskopii, která ale nebyla dokončena pro bolestivost a fixaci střeva, pouze mi byly zjištěny vnitřní hemeroidy, nic více. Proto mi bylo ještě uděláno CT břicha. Chtěla bych, prosím, přesněji vysvětlit zprávu: "Dvě menší hypodenzity p.jaterního laloku průměru do 10mm, denzity do 40HU, slezina nezvětšená, bez ložisek, pankreas bpn. Ledviny bez ložisek, ampulární pánvička, bez dilatace. Base plicní bez ložisek, bez fluidothoraxu. Menší 4 vyklenutí v colon transversum patrná při vyš.na zádech a na břiše průměru do 1cm - v.s.drobné polypy transversa. Bez patolog.stenosy. Závěr: nelze vyloučit menší polypy colon transversum. Dvě menší hypodenzní ložiska P.jaterního laloku-susp.cysty, ale vyšší denzity - dop.kontrolní CT jater s odstupem 2 měsíců." Ptala jsem se p.doktora na ty cysty, říkal, že to nemusí nic být, že se to bude pouze sledovat, jestli se to nemění. Mám z toho strach. O co jde? Můžou to být nádory? Příp.nějaké metastázy z nádoru, který třeba nebyl zatím zjištěn? Nebo třeba ty příp.polypy mohou být nádory? Mám veliký strach. Je mi 34let, mám 2 malé děti... Bolesti břicha už nemám, pouze potíže s páteří - cvičím rehabilitační cviky. Z konečníku (hemer.) jsem krvácela předtím pouze 2x, vždy před menstruací, nyní již bez krvácení, žádné potíže... Asi před 1,5rokem jsem byla na UZ břicha a na játrech nic nebylo... Nebo se to na UZ nemuselo ještě ukázat? Nerozumím také té denzitě do 40HU - co to znamená? Dále bych se chtěla zeptat - p.doktor říkal, že se asi udělá ještě znovu i CT střev, aby se přesvědčil, jestli tam opravdu nejsou ty polypy, že to mohly být i zbytky stolice... Ale prý pokud by tam polypy byly, musely by se odstranit, kolonoskopicky, v celkové anestezii. Jak se toto provád, když při klasické kolonoskopii mi to p.doktorka nedokončila, protože prý střeva nebyla prostupná, nešlo se posunout dále (vyšetřeno do descendens) a i já sama jsem cítila bolest... Jak se toto řeší při celkové anestezii? Rozšíří se nějak ta střeva? Jak se docílí toho, aby se lékař dostal dále než při klasické kolonoskopii? Je mi jasné, že tu bolest neucítím, ale prostupnost bude přeci stále stejná? Nerozumím také těm 4 vyklenutím v colon transversum... Můj otec zemřel před pár lety na rakovinu žaludku a jícnu, od té doby mám obrovský strach... Moc děkuji za vysvětlení....

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle CT břicha jsou v játrech vidět dvě dutinky s tmavým vnitřkem na CT obraze (40 HU je jednotkové označení CT obrazu), což odpovídá obrazu cyst, tj.dutinkám obsahujícím tekutinu. O nádory se s největší pravděpodobností nejedná. Menší 4 vyklenutí v příčném tračníku dle popisujícího lékaře vypadají nejvíce jako polypy, tj. "krápníkovité" výchlipky sliznice střeva. Nejedná se o nádory, ale polypy se časem mohou (teoreticky a obecně, neberte to osobně) změnit v nádorovou tkáň, proto se doporučuje jejich odstranění. Při anestezii dochází k daleko většímu uvolnění pacienta než bez ní, takže koloskopie by měla u při popsaných srůstech proběhnout daleko snadněji než při vědomí. CT lékař doporučuje zopakovat, aby se cysty zkontrolovaly, zda nerostou (neutlačují jaterní tkáň třeba). Rok a půl staré vyšetření UZ nemuselo cysty ukázat už proto, že mohou být mlasšího data. Jinak se cysty vyplněné tekutinou na UZ většinou zobrazí.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x