Zpráva z rtg - ls páteř

Dobrý den, Je mi 32 let a již asi od 15 let jsem začal pociťovat jakési pnutí v oblasti bederní páteře. Tehdy mi byly diagnostikovány změny na páteři - Scheuermann. Před čtyřmi lety mi začala jakoby tupá bolest v pravé noze (jakoby v lýtku). Absolvoval jsem tedy klasické rehabilitace - magnety + elektro, které mi sice trochu páteř uvolnily ale nyní mě bolest v noze přechází do brnění v konečcích prstů od palce + již podruhé v tomto roce jsem měl lidově řečeno housera. U své obv. lékařky na to obvykle dostanu 5x injekce - DOLMINA + léky na uvolnění svalů. Mám sedavé zaměstnání u PC (cca 10 hodin denně) a přes víkend naběhnu na těžší práci na zahradě a okolo domu, kdy mi poté celá oblast beder. páteře jakoby zatuhuju. Nyní jsem byl poslán na RTG a prosím o vysvětlení zpávy, případně hrozícími problémy s ploténkami. Bez vybočení, napřímená lordóza, diskrétní incip. deformační spondyloza, spodnylathroza, ploché Schmorlovy uzly horní LSp - stp. srustní formě m. Scheuermann, pedikly čitelné. SIK: SI klouby bez patrných strukturálních změn, bez RTG známek arthritis. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Jane. Udávané potíže mohou být dáné i jinými změnami na úpáteři, které na prostém RTG vidět nejsou.. Pokud je trnutí a bolest až do chodila, může být drážděn nervový kořen tzv L5 ev Sl vpravo výhřezem meziobratlové ploténky. Ploténka u člověka na RTG vidět není. POpsané změny přímo potíže nevysvětlují. Stav po Scheurmanově nemoci jsou změny tvaru obratlů vzniklé v dospivání. další popsané změny jsou již určitá další deformace, ale tyto změny přímo na nervové kořeny netlačí. Bolesti mohou působit často i blokády mezi obratli, ty na RTG ani na jiném vyšetření vidět nejsou, je potřeba je odhalit a řešit technikami myoskeletární ev manuální medicíny / provozují někteří RHB lékaři, neurologové, ortopedi/ K odhalení výhřezu ploténky je potřeba provést vyšetření bederní páteře- např CT / vhodnější je CT s podáním kontrastní látky do páteřního kanálu prováděné za hospitalizace na neurologiích/ nebo vyš megnetickou rezonancí. Pokud zde výhřez je, posoudit stav neurologicky zda a jako změna na ploténce poškozuje nervový kořen. Výhřez vyžaduje delší léčbu, než jen blokády ev přetížení zad, cílení vhodných procedur, jsou možné speciální obstřiky, někdy je nutné zvažovat i neurochirurgickou operační léčbu. Doporučuji záda nepřetěžovat, nerozhýbávat, navšívit neurologa k zajištění uvedených vyšetření a postupů. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: