Způsoby léčby žlučového kamene

Dobrý den, Je mi 43 let a z důvodu jistých obtíží (bolest v pravém podžebří) jsem navštívil chirurgickou ambulanci. Byl jsem poslán na ultrazvuk, kde mi byl diagnostikován žlučníkový kámen. Oficiální zpráva z vyšetření zní: "V blízkosti infundibula konkrement velikosti 7mm, stěna nerozšířena". Žlučovody by měly být průchodné, po vyšetření krve byl vyloučen akutní zánět žlučníku a byla mi doporučena operace v horizontu cca 1 měsíce. Týden po tomto vyšetření jsem ještě podstoupil gastroskopické vyšetření, kde mi byl nalezen zánět dvanáctníku. Obě diagnózy mají prý velmi podobné příznaky, takže do dneška netušim, co vlastně mi bolest způsobilo a zda tyto diagnózy spolu nějak souvisí. Byl mi předepsán Omeprazol, lehká strava a šest týdnů léčba zánětu dvanáctníku a poté by měla následovat operace žlučníku. Od zmíněného prvního vyšetření je to již 16 dní a bolest přetrvává, ikdyž poslední asi tři dny je to trochu lepší. Bolest se projevuje jako nepříjemný tlak a "dloubání" v pravém podžebří. Ve spánku a v klidovém režimu na lůžku dojde ke sklidnění, při "zátěži" (chůze, stání, běžné činnosti) se bolest opět vrací. Celkově se cítím unavený a malátný, stav je podobný stavu z nachlazení, nebo při viróze. Moje dotazy jsou následující: 1. Která z výše uvedených diagnóz pravděpodobně způsobuje popsanou bolest? 2. Je možné, že bych mohl mít ve žlučníku více kamínků, které ultrazvuk neodhalil, nebo ultrazvuk odhalí vždy přesný počet kamínků a já mám skutečně jenom ten jeden? 3.Neexistuje kromě odebrání žlučníku ještě jiná možnost, např. odstranění kamene endoskopicky metodou ERCP, nebo je tato metoda pro odstranění kamene ze žlučníku nepoužitelná? Ikdyž mi byly předneseny argumenty pro operaci a odstranění žlučníku, přetrvávají u mě pochybnosti a operace mi přijde z laického pohledu jako příliš radikální řešení. Jaká jsou pro mě rizika a následky při nepodstoupení, nebo naopak podstoupení operace. Jaký postup byste mi doporučili? Děkuji moc za odpověď :-) S úctou a pozdravem Martin

Odpověď odborníka:

Diagnoza zánět dvanáctníku není v dostupné literatuře popisována, možná, že přesněji je to trochu jinak. Ve dvanáctníku se častěji vyskytuje vřed. Bolest mohou působit jak kaménky tak i změny dvanáctníku. Přesněji odhalí další vyšetření. Velmi drobné konkrementy UZ nemusí odhalit. Ve vašem případě asi nejlépe odstranění žlučníku, ERCP se orientuje na dolní společný žlučovod a papilu Vaterskou. Odstraňování kaménků ze žlučníku se provádí výjimečně jen v případě nemožnosti jinak žlučník operovat , na příklad u závažného zánětu žlučníku, když odstranění žlučníku není na místě spolu s vyústěním žlučníku před stěnu břišní.Cholecystostomie. Žlučník s kaménkem nebo kameny má být odstraněn. Doporučit postup může jen váš ošetřující chirurg. Akademicky můžeme zvážit, že nejdříve zklidnění možné žaludeční dyspepsie a poté laparoskopická operace žlučníku. Spolu s tím bude provedena i revize žaludku a dvanáctníku.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Chronická únava: zkuste homeopatika, možná budete překvapeni!
Dětský růst
Články: Dětský růst
Veškeré živé organismy se v...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Články: Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Každý starostlivý rodič...
Když se rakovina rozšíří do kostí
Články: Když se rakovina rozšíří do kostí
Toto zhoubné onemocnění...
Tuberkulinový test
Články: Tuberkulinový test
Tuberkulinový test je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: