Zranění kolene (meniskus)

Dobrý den pane doktore, rád bych se na Vás obrátil s dotazem, jaké je vaše doporučení v tomto případě: V polovině prosince jsem si zranil na běžkách koleno (pád, pravděpodobně rotační zkroucení nohy). Protože to bylo v Norsku 1km od auta, k lékaři jsem šel až v Praze (což byla nebetyčná chyba). Otok zmizel a noha se rychle zlepšila. Pan doktor předběžně diagnostikoval poškození menisku a objednal mne za tři týdny (bez fixace nohy). Po třech týdnech mne poslal na MR. Nyní, s výsledky MR doporučil konzervativní léčbu a předepsal CONDROSULE 800. Zprávu z MR přikládám v příloze. Rád bych se zeptal na váš názor. Pan doktor mi přišel mírně nejistý. Nechci v žádném případě přímo zpochybňovat jeho rozhodnutí, nicméně bych rád znal jiný (další) názor. Přišlo mi také že pan doktor moje zranění lehce banalizoval, což mne vzhledem k mému subjektivnímu pocitu (viz. dále), kterým jsem mu samozřejmě sdělil, nenaplnilo naprostou důvěrou. Osobní pocit z kolene je takový, že noha při zatížení (chůze, shody) bolí (bolest je ale spíš "únava", tzv. koleno cítím). Stejně tak se koleno "ozve" když třeba sedím nebo ležím, a pak vstanu, a změním jeho polohu, musím ho trochu rozhýbat, pak bolest ustane. Tento stav je již od začátku ledna v podstatě neměnný. Samotná hybnost nohy mi přijde bezproblémová a úplná, s jedinou výjimkou a to že nedám patu na zadek (narazím na bolest a to, že to dál snad ani mechanicky nejde). Dříve jsem nohu na zadek bez problému dal i teď druhou nohou bez problému. Děkuji za odpověď. S pozdravem Petr

Odpověď odborníka:

Nález magnetické rezonance svědčí pro poškození zadního rohu vnitřního menisku kolena, zde je předpoklad, že toto poranění menisku, pokud vyvolává potíže bude zřejmě vyžadovat artroskopické řešení, odstranění poraněného zadního rohu menisku kolena, sešití defektu nepředpokládám, bude záležet již na nálezu konkretně při artroskopii. Co se týče podezření na nalomení zadní hrany horní části tibie při zevní zadní straně po 2 měsících nález spěje ke zhojení, nicméně bych doporučil ještě po dobu 3 týdnů snímatelnou ortézu se cvičením bez zatížení, zátěž dle nálezu postupně. Kontrolní rtg a provedená artroskopie zhodnotí i stav nejen menisku ale i tzv. plató v kloubu, které tvoří zde horní část holenní kosti. Podle výsledku další léčba, především rehabilitace s postupným zatěžováním dle operačního výkonu. Jinak zhodnotí stav konkretně podle klinického stavu kolena a MR váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Desatero pro unavené oči
Články: Desatero pro unavené oči
Dnešní doba, kdy občas jen...
Virová žloutenka typu C a riziko vzniku vaskulitidy
Články: Virová žloutenka typu C a riziko vzniku vaskulitidy
Vaskulitidy jsou zánětlivá...
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ženská masturbace
Články: Ženská masturbace
Mnoho žen ještě stále žije...
Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?
Články: Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?
Divertikly jsou výchlipky...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: