Zranění pod kolenem a následný strach z tetanu

Dobrý den, v neděli 9. září jsem hrál fotbal a došlo k úrazu zhruba 5 centimetrů pod kolenem. Rána byla otevřená a poměrně i hluboká, prý byla vidět i kost. Kost naštěstí byla v pořádku. Rána mi byla zašita a měl jsem zjistit stav očkování proti tetanu. Očkován proti tetanu jsem byl v roce 2003 v lednu. Po týdnu od šití jsem tento průkaz předložil lékaři, ten tomu nepřikládal pozornost. Tak jsem myslel, že je vše v pořádku. Ale nyní mám z této nemoci (tetanu) obavy. Okolo rány mám místo, které je necitlivé na dotek a během dneška se lýtkový sval choval jako kdybych měl dostat křeč. Doufám, že se pletu, ale rád bych znal Váš názor na tuto věc. Popřípadě jak poznat, že se jedná o tetanus v mém případě? Děkuji za rady a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Moc ráda bych Vás co nejdříve uklidnila, ale nebylo by to zodpovědné. Pro závažnost infekce vyvolávané mikrobem Cl. tetani je každému člověku v horizontu 10-15 roků aplikována vakcína pro udržování spolehlivé protilátkové hladiny chránící před celkovým onemocněním. Raný tetanus se vyskytuje relativně vzácně, diagnosu postavit na základě slovní diskuze by jistě nebylo správné. Doporučuji se vydat k registrujícímu praktikovi, nechat si aplikovat vakcínu Tetavax, zároveň "předvést" své zranění. Lékař Vás dle zhodncení případně odešle k revizi chirurgem.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x