Zranenie kolena

Dobrý deň. Pred 3 mesiacmi sa mi stalo nasledovné zranenie. Pri futbalovom turnaji v oplotenom ihrisku som zakopol o plot, to tak že mi ostalo chodidlo v plote, ale zvyšok nohy pokračoval v pohybe ďalej a tým pádom mi v ňom "trhlo", vykrútilo sa mi a pocítil som obrovskú bolesť. RTG vyšetrenie nič neukázalo, doktor podozrieval meniskus. Pravdepodobne preto, lebo som nemohol vystrieť nohu. Tak som šiel na magnetickú rezonanciu, kde mi bol vystavený nasledovný popis vyšetrenia: "MR vyš. ľavého kolena: Oba menisky majú normálny tvar, výšku a signálovú intenzitu. MCL je v oblasti proxim. úponu zhrubnuté mierne hyperintenzné s malou areou subkortikálneho edému kostnej drene- v.s. parciálna lézia ACL, PCL, LCL, hladko kontúrované, nezhrubnuté, bez zmeny signálovej intenzity, bez porušenia kontinuity. Chrupavky majú hladký povrch, primeranú hrúbku a signálovú intenzitu Ostatný zobrazený skelet bez zn. edému kostnej drene. Záver. V.s. parciálna lézia proxim. úponu MCL" Asi mesiac a pol po zranení som už dokázal vystrieť nohu. Môj ortopéd povedal, že je to zranenie bočného väziva v kolene a že liečba trvá 4-8 týždňov. Vraj to malo už byť vyliečené. No je to už vyše 12 týždňov a stále občas pociťujem bolesť a už mesiac a pol je stav rovnaký (nezlepšuje sa, nezhoršuje sa). Rád by som vedel čo vlastne z toho vyšetrenia magnetickou rezonanciou vyplýva a čo mi vlastne naozaj je. Od viac ľudí som počul že tieto "väzivové" zranenia sa liečia oveľa dlhšie ako uviedol môj doktor. Chcel by som aj vedieť koľko času by malo hojenie trvať, či by som mal začať aj s nejakými rehabilitáciami, či to môže mať trvalé následky (keďže som aj aktívny športovec). Ďakujem.

Odpověď odborníka:

O trvalé následky by se nemělo jednat. Postižiení bočního vazu kolena , ale vyžaduje znehybnění až na 4-6 týdnů i při částečném poranění bočního vazu, což je váš případ. Jinou skutečností může být, že při poranění bývá poranění i kloubní výstelky, což se projevuje výpotkem a poranění chrupavčité výstelky, což na MR nemusí být patrné. Nyní bych se opravdu ještě věnoval pohybové a fyzikální léčbě na rehabilitaci. Při namáhavějších činnostech se vybavit polotuhou ortézou kolena po jistou dobu, předpoklad asi 3 měsíce, v běžném životě nikoliv a i doma cvičit, rotoped. Jinak dle nálezu. Vzorné je, že nebylo dlouho čekáno a bylo provedeno vyšetření magn. rezonancí ihned.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: