Zrychlený puls v těhotenství

Jsem těhotná a silnější žena (175 cm a nyní 97 kg) a lékařka mi naměřila tep 109 a 103, občas cítím zabušení srdce. Tlak je v pořádku. Je důvod se znepokojovat, případně dojít ještě na kardiologii? Děkuji. Hezký den

Odpověď odborníka:

Iveto, srdeční tep se v těhotenství fyziologicky zrychluje, je to způsobeno změnami v objemech tělních tekutin a krevní oběh tak udržuje správný srdeční výdej. Obvyklý vzestup je cca o 20 tepů za minutu. Je-li Váš tep pravidelný a nemáte-li jiné obtíže, jedná o fyziologickou hodnotu. Pokud by se ale Váš tep ještě zvyšoval a opakovalo se bušení srdce, bylo by vhodné vyšetření krevního obrazu u Vašeho praktického lékaře či gynekologa k vyloučení těhotenské anemie, vyšetření hladiny hormonů štítné žlázy a vyšetření EKG. Přeji Vám pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: