Zrychlený tlukot srdce a hyatová hernie

Dobrý den, již jsem se u Vás ptala a velmi jste mi pomohli. Chtěla bych se s Vámi znovu poradit: Zjistili mi, že mám brániční kýlu a k tomu vysoký tlak. Také mám problémy s překyselením. Beru na to léky avšak přestávají pomáhat. Byla jsem na pH metrii a čekám na výsledky, podle nichž se pan doktor rozhodne zda mně operovat či ne. Avšak mám další problémy. Nemohu v noci spát, jelikož mi silně buší srdce a pak se stále zrychluje a bolí mně hrudník, někdy mám křeče v levé ruce v předloktí. Mám při tom strach, že umřu. Když jsem v tomto stavu jsem velice zesláblá a nemohu nic dělat ani se zvednout či nějak pohnout, posledně mi k tomu i hučelo v uších. Snažím se soustředit na pravidelné dýchání a nepropadat panice, myslím, že to trochu pomáhá. Nevím jak dlouho jsem v tomto stavu, ale mám pocit, že je to dlouhá doba. Poté co se srdce zpomalí mám křeče v levé části břicha směrem od žaludku. Také pak už nemohu usnout a pokud usnu je to třeba až ráno.Trvá to už několik měsíců dříve jsem to měla třeba 1 za půl roku (bez bolestí) teď je to skoro každý měsíc. Léky na tlak beru. Dále mám problémy s nohama, někdy když jdu po schodech mám v nich náhlé křeče, také když jdu třeba dlouho nebo se namáhám, cítím se těžká, také se trochu zadýchávám. Někdy mně pálí v horní části v nosních dutinách a to tak, že musím dýchat ústy. Na vyšetření srdce jsem byla. A vše bylo v pořádku (kromě tlaku). Snažím se trochu držet jídelníček,je mi 24 a s nadváhou problémy nemám. Jinak celkově jsem stále unavená, mám problémy s učením. A snadno se vyčerpám. Chtěla bych se k tomuto ještě zeptat zda-li by to mohlo souviset s kýlou? Dále občas mám čepy v krku může to souviset s refluxem? Mockrát Vám předem děkuji za Vaši odpověď. Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, únavu, křeče ani ani problém s učením určitě nelze dávat do souvislosti s hiátovou kýlou. Reflux kyselé žaludeční št´ávy do jícnu může vyvolávat bolesti na prsou (často to bývá právě vleže v noci), těžko jím ale zcela vysvětlit další průvodní potíže (je ale pravda, že ty mohou být dány z velké části úzkostnou reakcí...). Čepy na mandlích i problémy s dutinami s refluxem souviset mohou. Doporučuji konsultovat všechny uvedené potíže s Vaším praktickým lékařem - doporučení dalšího postupu by se mělo odvíjet od znalosti výsledků všech dosud proběhlých vyšetření a také toho, jaké přesně berete léky (na tlak, reflux - část potíží může být dáno i vedlejšími účinky léků...) - jen dle toho je možno určit případnou vhodnou úpravu léčby a také to, zda proběhlá vyšetření na na kardiologii byla dostatečná k vyloučení srdečního onemocnění jako příčiny stavu, nebo zda je vhodné ještě nějaké další vyšetření doplnit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: