Ztráta čichu

Dobrý den, již delší dobu pociťuji ztrátu čichu. Na ORL mi nic nezjistili, ale myslím si, že to souvisí s nadměrným užíváním nosních kapek. Slyšela jsem že špatná nosní sliznice souvisí s tlustným střevem a jeho stavem sliznice. Pomůže dlouhodobé podávaná probiotika, vincentka a chlorela? Nebo mám počítat s tím, že se mi čich již nikdy nevrátí tak jako dříve? Což bych samozřejmě nerada. Děkuji, Nora

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k ztrátě čichu může dojít při chronickém zánětu i někdy i při dlouhodobém používání nosních sprejů hlavně sprejů s dekongestivním účinkem, které se mají používat maximálně 7 dní. Pacienti toto doporučení často podceňují a sprej používají dlouhodobě. Lokálně do nosu určitě aplikujte Vincenktu ev , mořskou vodu. Probiotika v kombinaci s chlorelou mohou mít také protektivní vliv na sliznice. Doplnila bych ještě alergologické vyšetření, pokud projevy budou přetrvávat tak i neurologické .

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: