Ztráta čichu a chuti

Hezký den. Při první návštěvě jsem popsal problém s chron. rýmou + sdělil, že jsem kdysi po používání kapek měl změnu chuti a nemohl po dobu cca 6ti měs. jíst maso. Byly mi předepsány kapky (výroba v lékárně za 120,-) + sprej Tinkair. Po cca 2 dnech aplikace dle návodu nastala ztráta chuti a čichu. Ihned jsem toho nechal. Rozeznávám pouze základní chuťové vjemy. Sladké, slané ap... Při druhé návštěvě mi bylo sděleno, že se s podobnými problémy p. dr. ještě nesetkal ap. a byly mi předepsány tablety + Bčko. Také mi byla doporučena infuze. V lékárně mi ale bylo doporučeno, abych to raději nechal v klidu bez chemie a pil jen vodu ap. Údajně by se mohlo i jednat o setrvalý stav. Zkoušel jsem výplachy vodou, abych se toho ... zbavil, ale je to, jak když jdete do extrémně zachlórovaného bazénu. Pálení sliznic až do spánkové oblasti jak blázen. Před tím výplachy bez nejmenších problémů. Verze složení kapek od p. doktora a z lékárny jsou v příloze. Zajímalo by mě, jestli jsou ve shodě + mám kapky a sprej fyzicky. Bylo mi řečeno, že kapky, které byly za úhradu již vrátit/reklamovat nelze a to samé platí i pro sprej. A tak mi z toho nějak vychází, že jsem si vlastně zaplatil snížení kvality života. Snad jen dočasné... Může mi někdo říci, vysvětlit, kde se stala chyba a jak dále postupovat? Předem děkuji za podněty.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Petře. Složení účinných látek v kapkách je samozřejmě ve shodě (lékárník Vám nemůže připravit něco jiného...) - jen v rozpisu je místo Septonexu (tedy názvu hotového léku), napsána účinná látka tohoto léku. A k otázce "kde se stala chyba" - k tomu se musí vyjádřit Váš ošetřující lékař - jde i o to, jaký je původ Vaší chronické rýmy (u níž může porucha vnímání chuti být přítomna či vzniknout), nicméně fakt, že se s danou situací lékař ještě nesetkal samozřejmě nevylučuje, že problém je dán nežádoucím účinkem léku, je to vzhledem k průběhu stavu naopak celkem pravděpodobné. Reakce na léky bývá někdy bohužel nečekaná, individuální projevy nežádoucích účinků ale nejsou důvodem k reklamaci léku nebo k závěru, že navržený postup byl a priori chybný. Je nepravděpodobné, že by šlo o setrvalý stav. V léčbě chronické rýmy je podstatné (mimo dalších opatření) dlouhodobější užívání léků typu Tinkairu (nosní kortikosteroid), v lékárně připravené kapky, které jste dostal, byly předpokládám určeny spíše pro dočasné použití při akutnějších symptomech - které lze řešit i jinak... Nejasnosti a další postup je nutno konsultovat s ošetřujícím lékařem, který zná všechny podrobnosti.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: