Ztráta menstruace

Dobrý den, obracím se na vás dotazem zřejmě velmi častým a to je ztráta menstruace. Je mi 27 let a již rok se snažíme s partnerem o miminko. Vždy jsem měla velmi dlouhé a nepravidelné cykly. V pubertě jsem brala proveru a MS přicházela do dvou dnů, pak nasazena antikoncepce logest cca 8 let a žádné problémy. Vloni na podzim jsem HA vysadila. Zhruba 3 krát se menstruace dostavila cca po 35 dnech a postupně se cykly prodlužovaly až na dva měsíce a déle, můj tehdejší gynekolog to nijak neřešil, prý se to po vysazení stává, jenže mě neustále bolelo v podbřišku, začala se mi mastit pleť, padat vlasy, tak sem změnila dr. a ten začal vyšetřovat. Horm. profil byl ok, štítná žláza ok, jen nízká sliznice a spousta malých cyst, takže zřejmě PCO. Manžel špatný spermio, odesláni do CAR. Problém je v tom,že jsem měla "normální MS " naposledy zač. září, pak po injekci agolutinu slabé špinění, nasazen estrofem v první fázi a provera v druhé fázi, Ms se do 14 dnů nedostavila, prý to nemusí hned, dostala jsem opět injekci a zase týden čekám. Gravidita vyloučena, dr. říká, že to určitě vyladíme, je to fajn doktor, jen není moc sdílný a já jsem vždycky tak nervozní, že se pořádně nezeptám. Když MS nedorazí do 10 dnů, mam opět přijít. Co znamená, když tělo nereaguje na proveru po kt. jsem dříve menstruovala a na agolutin? Nikdy jsem neprodělala žádný potrat, operaci....., jsem štíhlá, žiju poměrně zdravě tak nechápu, z čeho jsou tyhle problémy? Rádi bychom podstoupily inseminaci a když se nezadaří tak IVF, ale předně bych ráda "normálně" menstruovala. Mam velký strach, co se mnou bude, když opět nedostanu MS po téhle injekci? Navíc injekce mi nedělají zrovna nejlíp, pár dní po nich mam velice úzkostlivou náladu... Beru hromadu hormonů a výsledky žádné. Prosím jen o radu, připadám si strašně méněcená, přece nechci tak mnoho, jen menstruovat, vím,že jsem ještě mladá a na dítě času dost. děkuji moc za radu, M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hned při začátku vašeho psaní jsem si pomyslela, že půjde nejspíše o syndrom polycystických ovarií (syndrom PCO), který bývá obtížný, ale ne neřešitelný. Zasloužila byste si ošetření a péči na odborném pracovišti, aspon jednorázovou konzultaci tam, kde se této problematice přímo věnují (specializují se na problémy s hormony, které vylučují vaječníky), i když je váš lékař skvělý a důvěřujete mu. Může jít třeba jen o jednorázovou konzultaci s doporučením dalšího postupu - to se potom domluvíte. Není také zanedbatelné, že tyto ambulance jsou ve velkých nemocnicích, kde by vás přímo mohli doporučit do svého IVF centra (se kterým mají vždy ůzkou spolupráci), kdyby se terapie přímo syndromu PCO nějak dlouho nedařila. Nemá cenu, abyste se stresovala, co bude, když tahleta injekce nezabere, PCO se neléčí jenom hormony, proto se objednejte do spec.ambulance a uvidíte. Jde o endokrinologickou (nebo se může jmenovat hormonální) ambulanci na gynekologii, můžete najít kontakty na těchto odkazech, které jsem pro vás vyhledala: Apolinář (asi bych doporučila nejvíce): http://apolinar.vfn.cz/index.php?grp=58&pag=81, Podolí: http://www.upmd.cz/?lang=cz&category=1-4-10, Motol: http://www.fnmotol.cz/ambulance-kliniky.html?pracoviste=22. Přeji hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: