Ztráta menstruace

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého zdravotního stavu. Bohužel jsem v Anglii, tak to nemohu ted řešit přímo s mým doktorem. Začnu od začátku :30.12. 2013 jsem měla operaci levého laloku štítné žlázy, kde má menstruace začala 20.12.2013 a končila 23.12.2012, po této menstruaci jsem se rozhodla nebrat již antikoncepci aby si mé tělo oddychlo. V den operace jsem následně začala krvácet a krvácení trvalo v průběhu celé hospitalizace do 3.01.2014. V pátek jsem šla na kontrolu ke svému gynekologovi a ten mi zjistil polyp v děloze a objednal mne na hystereskopii na pondělí 6.01.2014, kde anesteziolog mi operaci zamítl skrz mé předešlé operaci. Hystereskopii jsem musela přeložit až na půlku února. Jenže v to pondělí 6.1.2014 jsem opět dva dny krvácela (ještě před vyšetřením). Od té doby jsem nekrvácela, ale ani jsem nedostala ještě menstruaci a to je dnes už 8 dní zpoždění. Jinak beru od úterý 7.1.2014 euthyrox 50. Těhotenské testy negativní a po vyšetřeních u gynekologů (3.1 a 6.1) těhotenství nepotvrzeno. Chtěla jsem se zeptat jestli ten polyp může způsobit omezení menstruace, nebo jestli je to tím Euthyroxem a nebo je to tím, že jsem brala antikoncepci 6 let a vysadila ji? Doufám, že jsem to napsala tak nějak srozumitelně a snad mi poradíte. Přeji Vám pěkný den a předem děkuji za Váš čas. S pozdravem Tereza

Odpověď odborníka:

Při dlouhodobém užívání hormonální antikoncepce není nijak raritní, že po jejím vysazení dojde k značnému rozhození menstruačního cyklu. U Vás se navíc seběhlo najednou několik situací, které k tomu mohly napomoct - stres kolem operace štítnice, potenciální rozkolísání hormonů štítnice kolem její operace, polyp na děloze, který byl doposud držen na uzdě hormonální antikoncepcí...
Tuto situaci budete muset řešit primárně se svým gynekologem (tedy za předpokladu, že budete mít znormalizované hodnoty hormonů štítnice).
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x