Ztráta na hmotnosti

Přeji Vám krásný den . Už jsem s tímto problémem psal do poradny , ale rád bych byl přesnější třeba to trošku pomůže k Vašemu názoru . Poslední dobou cca měsíc jsem bezdůvodně shodil na váze 2,5 kila asi dvě a pul kila nebo pokážde vážím jinak ale furt méně jak jsem dlouhodobě vážil . Začnu od záčatku vždy jsem vážil kolem 55 kg ( měřím 160 cm ) . Tak jsem se trošku dal do sebe a začal posilovat , samozřejmě jsem změnil stravu na sacharidy a bílokoviny a má váha se vyšplhala na celých 63 kg. Bohužel jsem přestal a během měsíce jsem zhubl na 59 kg tomu jsem nevěnoval pozornost nebo jsem přestal posilovat a už jsem nedodržoval odpovídající stravu . Váhu 59 kg jsem dlouho udržoval , vážil jsem se každý týden asi pul roku i více jsem na této hmotnosti držel . Nyní jsem se měsíc nevážil a najednou jsem klesl bez mého chtění a snažení na 57,2 kg , tak jsem se vážil každý den nejvíce jsem za poslední dobu cca měsíc klesl na 56.5 kg . Nijak zvlášť to na mne na první pohled není vidět . Co se týče mé stravy tak je pravda že jsem zaostával v takových vedrech moc chutí k jídlu nemám v žadnem připadě nejím výživné porce 5 krát denně . Ale tomu neposuzuji velký význam nebo jsem měl od jak živa takovou divnou stravu a v minulosti jsem nehubl . Mám práci která je namihavá kde chodím da se říct 6 hodin v kuse a nakládám těžké bedny takže musím mít větší výdej jak příjem , co se týka pitneho režimu vypiji 2,5 l denně . Jedine co mne napadá je nějaka nemoc , ale zase před měsícem jsem byl na prev. prohlidce kde jsem dával moč i krev a nic se nezjistilo . Dva roky zpět jsem podstoupil kolonoskopii a byli mi zjištěny hemeroidy takže nádor ve střevě jsem také vyloučil . Co může být příčinou tak žese léčim na štítnou žlázu a hondně dlouho jsem nebral prášky letrox 50 1 tableta denně. S mou váhou je to i tak zajímavé nebo když se zvažim po jidle mám 57 až 57,2 kg a hodinu po jídle mám 56 kg , samozřejmě mne napadlo že váha nefunguje ale všichni doma váží na totožné váze tak jak mají . Prosím napište mi Váš názor na mou situaci mám strach jestli nemůžu mít rakovinu nebo vím že nechtěná ztráta hmotnosti může být přiznak , ale zase jsem četl že až v pokročilém stadiu . Je mi 24 let děkuji Vám moc

Odpověď odborníka:

Jako nejpravděpodobnější vysvětlení vidím toto:
pokud jste dlouhodobě posiloval, tak Vaše tělo mělo v sobě více svaloviny, kterou teď, když nedodržujete stravu a trénink, spotřebovává (svalovina je "těžší" a úbytek nemusíte pozorovat) -tělo je zvyklé na těch 55kg co jste měl "na začátku" a snaží se na tu hmotnost opět dostat.
Samozřejmě jsou ve hře další věci jako ta štítná žláza (stalo by za to nechat si kontrolně vyšetřit hladinu hormonů a případně léky pravidelně brát, méně pravděpodobný i když ne úplně vyloučitelný je pak i nějaký nádor (nemusí být jen střeva) či třeba crohnova choroba - ovšem obojí by se projevovalo alespoň únavou, či nějakým nálezem v krvi, průjmy či dalšími příznaky.
Takže rada zní - zkuste mít opět režim stejný (strava, posilování) + zajděte na endokrinologii na vyšetření štítné žlázy. Pokud i poté budete stále ztrácen na váže, chtělo by to podstoupit důkladnější vyšetření

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: