Ztráta periferního vidění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, stále častěji se mi stávalo při čtení, že mi začal text jakoby plavat, nebo vystupovat do popředí. Navštívila jsem proto očního lékaře, ten udělal kompletní vyšetření, včetně perimetru. S výsledkem nálezu katarakty, retinopatie a výpadku zorného pole. Následné OCT makul bylo bpn. Ovšem opakující perimetr vyšel hůře než první a proto se opakoval do třetice, ale vyšel opět ještě hůře a dle něj je výpad nasální poloviny ZP OD a inkopletní výpad nasální poloviny OS. Chci se zeptat, co může způsobovat takový rychlý postup výpadku ZP a jak je možné, že i přesto vidím relativně normálně a žádné "výpadky" si subjektvině neuvědomuju? Jak rychle je tento problém potřeba řešit? Perimetry se opakovaly v rozmezí 2 a 3 týdnů. A pomůžu si nějak od původního problému, což byl plovoucí text? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že výpadkem v zorném poli se mohou projevovat i některá neurologická onemocnění, měl by Vás Váš lékař objednat na některé ze zobrazovacích vyšetření, tj. CT nebo MRI a následně i na neurologické vyšetření. Toto vyšetření by mělo být uděláno v podstatě neodkladně. Vy sama si žádné výpadky v zorném poli nemusíte uvědomovat díky jejich uložení, tzn., že pokud nezasahují až do centra nebo se vzájemně překrývají s normální stavem zorného pole na druhém oku, nemusí Vám nijak vadit. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x