Ztuhlost a bolest prsteníčku

Dobry den, predem se omlouvam za text bez diakritiky. Potrebovala bych nazor odbornika k memu problemu. Jiz patym mesicem me trapi ztuhlost a uz i bolestivost leveho prstenicku. Zacalo to plizive, mirnou tuhosti, ktere jsem neprikladala prilisnou vahu. Po mesici jsem vsak zacala absolvovat ruzna vysetreni. Zacalo to odbery krve, ktere byly naprosto v poradku. Dale vysetreni ortopedicke, kde bylo doporuceno prst tejpovat a mit v klidu. Po 14 dnech bez vysledku jsem se odebrala na chirurgii, udelali mi rtg prstu, kde nalez v poradku. Doporuceno interni vysetreni a vzhledem ke studenym koncetinam byl uvazovan vazospasmus. Nasledovalo vysetreni neurologa, ktere opet bez vysledku. V prubehu casu se ztuhlost a bolestivost prstu zhorsovala zejmena po ranu, v prubehu dne zpravidla vymizela zcela. Dopoledne pretrvava mirny otok, poznam pouze dle prstynku, jinak nepozorovatelna zmena. V pondeli jdu na sono ruky a ve stredu na revmatologii. Dnes uz jsem ve fazi, ze mam pocit, ze bolest se rosiruje i do oblasti maliku. Jsem pod dozorem pro mirnou sub.hypotherozu, bez medikace. Dle poslednich vysledku naprosto v norme, kontrola za rok. Chtela bych od Vas slyset nazor, co by to mohlo byt, nebo kam s tim atp. Mimochodem v prubehu te doby jsem si vsimla, ze na hrbetni strane zapesti mam maly ganglion, ktery mi v roce 2008 punkci odstranili. Je v urovni slachy maliku a prsteniku. Dale se mi pak udelal boulicka na nehtovem luzku, myslela jsem, ze se jedna k zanet nehtoveho luzka, zpocatku to bolelo. Asi po tydnu to prestalo bolet a jakoby zbitnelo a mam tam takocou tvrdou ne prilis patrnou boulicku. Po tomto mi zacal odrustat nehet, roste novy, jakoby byl stary vytlacen novym, viz obrazek. A obcasne citim tepajici bolest konecku prstu ze spoda, briska prstu. Mohou mi to zpusobovat gangliony, ktere jsou nekde uvnitr ruky, nebo se priklanite k revm potizim? Vrele diky za Vas nazor. Je mi 25 let, mam sedave zamestnani, chodim behat a dvakrat do roka me potrapi zanet mocovych cest (posledni dva roky), mozna to muze mit souvislost, i kdyz spise asi ne ;).

Odpověď odborníka:

Je třeba opravdu po těchto mnoha vyšetřeních se zaměřit na vyšetření a léčbu revmatologickou. Nález upomíná na revmatoidní artritis a i při negativních krevních nálezech diagnoza takto může být. S revmatologem je třeba domluvit i zhodnocení stavu šlachových pochev a kloubů případně i vyšetřením na magnetické rezonanci, obvykle se toto vyšetření neprovádí. Léčba je většinou dlouhodobá, medikamentozní i pohybová a fyzikální na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: