Ztuhlost po úraze ruky

Před dvěma měsíci jsem si zlomil záprstní kost (spadla mi kláda na ruku). Měl jsem měsíc sádru a poté mi kost srostla a následovala rehabilitace. Po sundání sádry jsem měl ruku zcela ztuhlou a velmi mne bolela, nedokázal jsem ruku zatnout v pěst, nebyl jsem pro bolest schopen otevřít kliku u dveří a další běžné činnosti. Koupil jsem si molitanový míček a každý den jsem ho mačkal, potom jsem začal cvičit s gelovým posilovacím kroužkem a powerballem. Během měsíce od sundání sádry jsem ruku každodenním cvičením fantasticky rozhýbal. Už jí můžu používat jako dříve, čas od času mne pouze bolí když vezmu do ruky něco opravdu těžkého (například kámen nebo cihla). Ruku jsem tedy rozcvičil a přes den jí můžu používat v pohodě. Problém je ale každé ráno, když se probudím ze spánku. Ruku mám ztuhlou a nemůžu jí zatnout v pěst, protože mne bolí. Musím tedy cca 2-3 minuty mačkat molitanový míček a potom ztuhlost opadne a já zase můžu ruku používat zcela bez problémů. A takhle je to každé ráno - probudím se a ruka je ztuhlá, nejde zatnout v pěst. A musím prostě 2-3 minuty mačkat míček, potom se ruka rozhýbe a je v pohodě. Je tohle prosím normální (necelý měsíc od sundání sádry). Podotýkám, že ta ztuhlost je pouze ráno po probuzení. Jinak ruku jsem díky rehabilitace a cvičení s míčkem a powerballem rozhýbal fantasticky. Na internetu jsem četl něco o "karpálním tunelu". Je možné, že by to byl následek oné zlomeniny záprstní kosti? Na internetu se píče o brnění prstů, to ale není můj případ, protože prsty mě nebrní. Prostě mám jenom zatuhlé zápěstí každé ráno. Předem děkuji za odpověď. Adam

Odpověď odborníka:

Je opravdu běžná a dlouhodobá...je třeba pár týdnů vyčkat, vaši snahu chválím, ale zase to nepřehánějte, nadměrná zátež mačkáním balonku může tyto potíže naopak paradoxně prodloužovat či zhoršovat...chce to jistě ještě pár týdnů jen lehčí protahování a procvičování ruky a dát tomu čas...a na ruku moc "netlačit", na ztuhlost bych si vzal třeba Ibalgin na noc nebo Aulin, zabrání nebo zmírní tu ztuhlost po ránu a urychlí hojení, také by pomohl třeba Voltaren gel a ruku mazat, ideálně nasadit oboje a většinou stačí pár dní a je to o hodně lepší...ale opravdu to chce čas a ruku moc nezatěžovat...o "karpál" se určitě nejedná, ale může si ho člověk sám "vyrobit" pokud ruku příliš zatěžuje...třeba i častným a dlouhodobým hraní myší na počítači, na klávesnici či na mobilu a podobně !!

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: