Zubní kaz/eroze

Dobrý den, má tříletá dcera má problémy se zuby. Jako by jí mizely stoličky. Paní zubařka říkala, že jsou to kazy, a tak již tři stoličky vrtala. Na jedné horní stoličce se vedle plomby ale už zase objevila díra. A druhá horní stolička (na opačné straně) je děravá tak, že ze zubu zbývá pahýl. Čistíme zuby ráno, večer (večer i pět minut) zubní pastou Elmex, kartáčkem Curaprox - curakid, a jednosvazkovým kartáčkem Curaprox. jednou týdně Elmex gel na doporučení paní zubařky. Sladkosti omezeně, cucavé bombóny jí nedávám, občas lízátko, pije dětské ovocné či bylinkové čaje neslazené nebo vodu. Jí méně mléčných výrobků kvůli dřívější nesnášenlivosti mléka v kojeneckém věku, jinak zeleninu, ovoce (ne tropické ovoce, sýry, tofu,.. Od minulého roku jsem jí dodávala probiotika. Džusy či ovocné šťávy odmítá. Paní zubařka říkala, že zuby se jí začali kazit kvůli kojení v noci. Kojila jsem do dvou let (stejně jako starší dceru, která má zuby v pořádku). Ze zubaře má dcera panickou hrůzu, jednou jí paní zubařka nechtěně vrtla do jazyku, při dalším vrtání jsme ji museli držet skoro tři. Vrtali bez analgetik. Prosím o radu, opravdu se jedná o kazy, nemohla by to být eroze zubní skloviny nebo něco jiného, je třeba zbytky zubů odvrtat nebo jak postupovat, aby ostatní zuby zůstaly zachovány. Děkuji Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na Váš problém nemám jednoznačné řešení, ale pokusím se nastínit možné varianty. Z popisu mohu usuzovat na více možných způsobů vzniku. Pokud se jedná o brzké kazy dočasných zubů, došlo po prořezání k pochybení o péči z Vaší strany a to klidně v dobré víře, že vše děláte bezchybně. Více detailů se můžete dočíst v tomto článku: (http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2009/06/11.pdf). Variantou jsou i postižení týkající se kvality zubních tkání, poruchy vývoje zuboviny či skloviny. Bez kompletního vyšetření, nemohu tyto varianty rozlišit. Z popisu mi přijde hygiena dostatečná, teď záleží zda je efektivní a opravdu zvládáte udržet chrup dcery bez zubního povlaku. Pokud ano, pátrejte dále s pomocí Vašeho zubního lékaře. I když nyní děláte vše jak má být, kazy zasahující skrz sklovinu do zuboviny mohou pokračovat dále a založit se mohli i mnohem dříve (noční kojení...) S přáním pěkného dne Václav Manhart

MDDr. Václav Manhart
MDDr. Václav Manhart

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Zubní centrum U smile

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: