Zúžené střevo-migréna

Občas mám řezavé a bodavé bolesti asi 10 cm od pupíku diagonálně vlevo dolů při pohledu seshora. Mnohem častěji je bolest lokalizována až téměř tam, kde začíná levá noha. Podle mého názoru zde není žádný důležitý orgán, musí to být tlusté střevo. Je možné, že by střevo v tomto místě bylo zúženo, občas zde docházelo k hromadění a následnému uvolnění, někdy nechodím na záchod vůbec, někdy i 6 denně. Pokud na záchod nejdu, dostaví se i 3denní migréna. Na kolonoskopii se bojím, nešlo by použít nějaký způsob dlouhodobějšího pozorování? Bolest hlavy nemám číst tlumit, Sumatriptam mnohdy nestačí, nevíte, proč se lékaři tak bojí předepisovat Algifen - kapičky? Toto léčivo je velmi účinné. Proč si ho nemohu jednoduše doplatit? Pořád se všude mele o nároku pacienta na léčbu bolestí, ale skutek utek... Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, jaké dlouhodobější pozorování máte na mysli. Žádné vnější sledování totiž nevyloučí přítomnost organické střevní příčiny (zánět, polyp, divertikl, nádor apod.) vašich potíží. Bolest je varovný signál organizmu, že v něm probíhá nějaké onemocnění. Úkolem lékaře je odhalit příčinu bolesti, nikoliv jen tlumit bolest jako důsledek onemocnění. Úleva od bolesti Algifenem je smyslupná v případě, že se vyloučí vážná příčina bolestí a bude se jednat opravdu jen o funkční problém. "Neochota" opakovaného předepisování léků proti bolesti, když není známa příčina dlouhodobé bolesti, je tedy logická a odvíjí se od odborně správného názoru lékaře. Jistě chápete, že "léčit" např. případný nádor tlustého střeva Algifenem, by bylo medicínským selháním.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: