Zůžení ace

Každoročně již cca 10 let si nechávám provádět SONO karotid. U posledního vyšetření byl nález vpravo následující: v oblasti bifurkace skl. pláty, na ACE nápadnější, za pláty jsou slabé zbytkové toky. Rezumé: Stenóza přes 80%, až neměřitelné toky na ACE vpravo. Dotaz tedy zní: je tento stav již akutní pro následná doplňující vyšetření případně neurochirurgický zákrok? Léčím se s hypertenzí, povšechná ateroskleróza, HLP, th-Sortis 20mg. občas brnění nohou.

Odpověď odborníka:

Radomíre, nález stenózy přes 80% na ACE je dle mého názoru již indikací k neurochirurgickému zákroku, který obnoví průsvit ACE a tím obnoví průtok krve příslušnou tepnou, z konzervativních opatření je namístě do medikace jako prevence tromboembolických komplikací přidat kyselinu acetylsalicylovou (Anopyrin, Godasal, Stacyl) 100mg denně, doporučila by jsem i navýšení dávky statinu alespoň na 40mg denně pokud tolerujete. S výsledkem UZ karotid časně kontaktujte Vašeho VPL či neurologa. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: