Zúžení páteřního kanálu

Dobrý den,prosím o vysvětlení MR a radu jak postupovat ke zlepšení zdrav.stavu. Spondylogenní a diskogenní zúžení L úseku páteř,kanálu a foramin,spojené s mírnou deformací durál.vaku a stísněním nervových struktur v útovni široce mediodorzálně se vyklenující ploténky L4/5 s přesahem do cca 2 mm přes okraj obrat.těla,široce mediodorzálně a foraminálně ad.dx. herniující ploténky L5/S1 s přesahem do cca 6mm přes okraj obrat. těla,dorzálních osteofylů lokalizovaných na přilehlých hranách koresp.obratl.těl při def.spondylose a minimálně hypertrofických interverbálních skloubení L4-5-S1 bilat.při počínající spondylarthose.Ploténka L5/S1se dostává do kontaktu s kořeny S1 bilat.víceI.dx Durál.vak má rozměry v úrovni ploténky L4/5 cca 15mm v AP směru ve střední SAG.rovině,obě ploténky jsou naznačeně snížené a jeví známky dehydratace. moje obtíže jsou- bolesti kyčlů,pravé nohy až ke kotníkům,bolest kostče,bolest beder,po cca 5min.stání musím přešlapovat(bolest obou nohou od kyčle až do chodidel,při chůzi se musím zastavit,občas zakopávání na prav.končetinu,křečové bolesti beder až k lopatkám, bolestivé stuhnutí hýždů,bolesti nejsou všechny naráz,ale cyklicky se opakují,přestane např,bolest hýždů,začně bolet noha a kostrč,zatvrdne pravá pol.hýždě a bolest nohy a kostrče je pryč. Předem děkuji za vysvětlení a radu .Lenka

Odpověď odborníka:

Chápu, že Vám popis připadá důkladný a odborníkovi vše vysvětlující. Není to však pravda, popis na další zvažování nestačí.V tomto případě je nezbytné nález přímo vidět, není popis např. kolik zbývá prostoru v páteř kanálu v oblasti zúžení apod. To vše je třeba vidět, znát reflexologické a klinické vyšetření a symptomatologii Dle toho pka zvažovat jak dál. Dle popisu symptomů se jeví situiace mírně optimisticky, tzn., že zásadní je včasná a přesná, dostatečně aktivní fyzioterapie rukou lékaře nebo fyzioterapeuta pod přímým lékařským dohledem.Po zlepšení funkčního stavu je třeba začít cíleně cvičit pro obnovu svalových vztahů. Dle vývoje a výše uvedených chybějících doplňků ( reflexol.a klinic. vyš) je možno uvažovat, zda lze takto postupovat až do odstranění potíží a stabilizace stavu nebo je třeba ve správnou chvíli i operačního zásahu. Zatím je vše relativní.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: