Zúžený konečník, potíže s vyprazdňováním, kojenec 9 týdnů

Dobrý den, máme 9. týdenní holčičku. Narodila se předčasně ve 34. týdnu. Váha 2430g a délka 46 cm. První týden po porodu kadila po každém krmení, pak postupně jednou denně, jednou za 3 dny, jednou za 5 dní, pak po 11 dnech a pak nekadila 16 dní. To nás dětská lékařka poslala na dětskou chirurgii, kde paní dokrorka zjistila zůžený konečník, dala nám diletační tyčinku č. 9. Ještě ten den se malá vykadila. Diletujueme 3x denně. Malá pak kadila cca po 3-4 dnech. Vždy po diletaci, jednou sama od sebe. Jenže teď už zase nekadila 6 dní. Včera jsme byli na kontrole, kde nám paní lékařka dala větší diletátor č.11 a řekla pouze, že když se nevykadí do 3 dnů, máme si dojít někam na klisma. Miminko je klidné, spí celou noc a přez den se budí pouze na kojení po 3 hodinách. Je plně kojená. Kojím 5x děnne. Sní zhruba 80ml a přibírá. Nyní má 3,5Kg. Není plačtivá, celkově spokojená. Dětská lékařka říkala něco o tom, že by mohla mít nějakou vrozenou vadu, že nemá nervy v konečníku, ale na to se prý musí dělat speciální vyšetření. Nikdo ho ale nedělal. Jiná lékařka mi řekla, že u kojených dětí je to, že nekadí naprosto normální. Poslední stolice byla tekutá, žlutá. Jako rozšlehaná vajíčka a bylo jí hodně. Nevím, jestli je vhodné pro tak malé miminko klisma? Mám se tím více zabývat a kontaktovat jiného lékaře, nebo mám miminko nechat být, když je spokojené a čekat,že se to spraví samo? Děkuji za Odpověď. Iveta Hrozková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nechte miminko povyrůst - některé vady se upraví samy, až struktury ve střevě povyrostou a rozšíří se. Pokud máte dilatátor a miminko prospívá, neznepokojujte se. Na vyšetření střeva je dost času, to, co paní dokotorka zminovala, je poměrně vzácné /myslela asi Hirsprungovu nemoc/ - vyčkejte, bude spokojení a klidní, dilatujte, krmte, jak jste zvyklí - opravdu miminko nemusí kakat i 10-14 dní a nic se mu nestane. Je totiž možné, že jak rychle roste, všechno spotřebuje a vyčůrá a na stolici nezbude objemově téměř nic, proto kakat nemusí. Hezké dny s miminkem a v klidu...:o)

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: