Zvacsene uzliny pod sankou,bolest klbov

Dobry den pani doktorka Zaujima ma Vas nazor na moj problem. V januari tohto roku som ochorela na anginu,pod sankou mi navrela uzlina ktora velmi bolela.Po vybrati ATB sa zmensila,mierne.V maji sa ale zvacsila opat,ale nebolela.Casto ma vsak bolievaju klby,ruky aj nohy. Nechudnem,unavena byvam tak ako aj ini ludia Bola som u lekara,krvny obraz OK,zistena prekonana mononukleoza pred dvoma rokmi,zistena prekonana listerioza.Opat podanie ATB,sono uzlin 3,2 cm-po vybrati ATB zmensene uzliny pod sankou na 2,2 cm.Testy,vytery na ORL negativne.Uzliny mam uz aj na pravej strane pod sankou-bolestive,do 1cm Vcera som bola na vysetreni krvi po 4 mesiacoch-krvny obraz OK,onkomarkery OK,stitna zlaza OK Mne ale ta uzlina neda pokoj.Mam strach nakolko mi dve kamaratky zomreli na hodgkinov lymfom.Nezmensuje sa,je tvrda,pohybliva.Bojim sa tej bolesti klbov ci nemam nejake rakovinove ochorenie Je pravda ze v lete ma tak klby nebolievali,neviem ci to nie je pocasim,uz neviem kam sa mam obratit,mam velky strach Vdaka

Odpověď odborníka:

Milá Zuzano, není vzácností, že po prodělaném onemocnění zůstanou některé uzliny zvětšené chronicky, dost často to bývají i onemocnění virová (mononukleoza, toxoplasmosa, listerioza apod), která člověk prodělá aniž by měl extra příznaky. Navíc, jestli jste prodělala závažnější anginu, uzlina může být aktivovaná po ní. Faktem je, že velikost uzliny 3 cm je už opravdu dost, ale na druhou stranu je ta reakce na atb terapii, takže zvětšení na podkladě infektu se nabízí. Bolesti kloubů nejsou úplně klasickým příznakem u nádorových onemconění, po prodělaných infektech bych jistě dovyšetřila spíše revmatologické, autoimunitní onemocnění. Takže kam se obrátit ? Pokud jste takto zneklidněná doporučila bych vyhledat hematologa, repektive hematoonkologa a nález na uzlinách konzultovala tam. Pokud bude vše ok a bolesti kloubů trvající, pak konzultace na revmatologii. Ale spíše si myslím, že obtíže nebudou nádorového původu!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: