Zvažovaný gordonův syndrom a zvýšený bilirubin

Dobrý den, můj bratr se léčí v Brně na zvažovaný (dosud ne diagnostikovaný) Gordonův syndrom. Každý den jí jednu tabletu Furonu. Po 5letech léčby se mu stále nepodařilo dostat hladinu draslíku do normy (draslík stále kolísá, pitný režim dodržuje stejný, začal se objevovat i zvýšený vápník). Nyní mu byly zjištěny v testech preventivní prohlídky zvýšené hodnoty bilirubinu. Žádnou změnu však na sobě bratr nepociťuje. Může to mít nějakou souvislost? Lze bilirubin dostat do normy třeba dietou?? Je bratr odkázaný jíst Furon navždy? Děkujeme za radu. S pozdravem Danuše

Odpověď odborníka:

Milá Danuše, k zodpovězení Vašich dotazů mám málo informací - neznám podrobné hodnoty laboratorních výsldků Vašeho bratra ani jeho celkový stav. S Gordonovým syndromem by vyšší bilirubin pravděpodobně souviset neměl. K příčině zvýšení bilirubinu se nemůžu vyjádřit, nevím jak jsou hodnoty vysoké, jestli jde o bilirubin konjugovaný nebo nekonjugovaný, jestli jsou zvýšeny i jaterní enzymy... toto vše nejlépe posoudí lékař, který Vašeho bratra léčí a zná. Pokud jde o nutnost užívání Furonu, předpokládám, že byl nasazen kvůli vysoké hladině draslíku v krvi. Je dost pravděpodobné, že léčba bude celoživotní. Pokud by bratr lék neužíval a měl příliš vysokou hladinu draslíku, ohrožovaly by ho srdeční arytmie. K vyrovnání hladiny draslíku kromě léků a dostatku tekutin přispívá i dieta s omezením potravin bohatých draslíkem (ovoce, ořechy, luštěniny apod).

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: