Zvětšená krční mandle

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na následující problém mého 5a půl letého syna. Od malinka se mu špatně vyvíjí krční mandle. Pravou mandly měl zvětšenou téměř k "čípku" a levou asi do 1/3. Má časté rýmy a kašle, ale netrpí na angíny (měl pouze 1x) Má oslabenou imunutu v nose - užívá 3.rokem (s pauzami) Ribomunyl. 2x už mu byla kontrolovaná nosní mandle, tu má zvětšenou na II. st., ale chir. zákrok zatím není nutný. Trápí mě spíše ta krční mandle. Na ORL řekli, že pokud nejsou mandle dorostlé až k čípku, není potřeba chirurgicky zmenšovat. Po této zimě (neustálá rýma nebo ucpaný nos) mi ale přijde, že se mu krční mandle opět zvětšily. Pravá je za čípek a levá téměř k němu. Špatně se mu polyká, neustále musí jídlo zapíjet a "vrací se mu". Bolesti v krku nemívá, pouze rýmy, ze kterých mívá kašel. Prosím o radu, zda-li bude nutná operace a co obnáší? V září jde syn do školy a chtěla bych, aby byl v pořádku. Moc děkuji za odpověď. Veronika.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud syn nemívá angíny, neviděla bych důvod k odstranění mandlí, může mít potom ještě větší potíže s imunitou než do ev. operace. V mandlích totiž sídlí kousek imunity, takoví "vojáci", kteří pomáhají s infekcemi bojovat. Pokuste se období s infekcemi vydžet a vidět je i pozitivně, infekce jsou totiž takový "trening" imunity. Pokud by vás i jeho opravdu velmi obtěžovaly a byla jste ochotna zkusit i něco jiného /předpokládám, že vyšetření na imunologii máte určitě za sebou, pokud ne, je vhodné doplnit/, vyhledejte si homeopata se zaměřením na děti a zkuste léčbu u něj. Homeopatie však není hrazena ze všeobecného pojištění, je ale vhodná pro chronické případy a opakované infekce, jako je tomu u vás. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: