Zvětšená lymfatická uzlina

Mému synovi (v červnu mu budou 4 roky) jsme cca v 8 měsících našli bouličku vlevo nad klíční kostí. Z bouličky při ohmatání vytékala bílá sekrece. PLDD nás s podežřením na absces poslala na dětskou chirurgii do Vinohradské nemocnice, odkud nás poslali do Krče na ultrazvuk, který dopadl s tímto závěrem: "Podkožně v místě rezistence se zobrazuje hypoechogenní okrouhlé ložisko s naznačeným hyperechem periferně, vel. 9x5 mm. Nález by mohl odpovídat zvětšené solitární lymfatické uzlině." Bylo nám doporučeno zajít ještě na ORL (ve zprávě z Krče se píše kvůli vyšetření v.s. píštelce), kde paní doktorka zkonstatovala, že jde o zhisanou uzlinu. Synovi byla tehdy také odebrána krev, která byla v pořádku. Nakonec nás ještě dětská lékařka odeslala na plicní oddělení do Krče k panu prof. Křepelovi, který zkonstatoval, že se jedná o reakci na očkování proti TBC. Byli jsme tam několikrát na punkci, než se uzlina opět zmenšila. Nezmizla úplně, ale nebyla vidět, jen když se natáhla kůže okolo, tak byla vidět malá kulička. V tomto "klidovém stavu" ji měl asi rok a pak se zvětšila znova, opět jsme absolvovali několik punkcí, než se zmenšila. Vloni nás prof. Křepela poslal na chirurgii, kde uzlinku nařízli a dali drén, po několika návštěvách se uzlina vrátila do původního stavu. Letos toto absolvujeme znovu s tím, že jsme začli hned na té chirurgii. V úterý byl vzorek hnisu z uzliny odeslán na rozbor a zítra by měl být výsledek. Pan Dr. na chirurgii říkal, že by nasadil nějaká antibiotika. Jestě zmíním, že syn má nad uzlinkou dvě píštěle, jednu jsem zpozorovala už pár dní po narození, ale nejsem si jista, jestli to bylo před nebo po (tehdy ještě povinném) očkování proti TBC. Chci se zeptat, zda by nebylo na místě odstranění oné uzliny? To, co se synem absolvujeme, je náročné jak pro nás, tak hlavně pro něj a opravdu bych už nerada, aby se to příští rok zase opakovalo... Jen se samozřejmě bojím možných následků vyříznutí uzliny.. Máme ještě dcerku, která je o dva roky mladší a ta se narodila s lymfatickým otokem pravé horní končetiny (dg. primární lymfedém), tak nás nyní napadá, jestli to nějak nesouvisí... A jestli tedy vyříznutí synovi také nezpůsobí lymfedém. Ale zase dcerka má otok na pravé ruce, syn má zvětšenou uzlinku nad levou klíční kostí, tedy na straně, kde se očkování proti TBC provádí. Budu ráda za Váš názor. Děkuji a přeji hezký den, Kamila

Odpověď odborníka:

Určitě bych doporučila vyčkat výsledku kultivace materiálu odebraného z uzlinky, pokud tam bude nějaká bakterie, jistě je antibiotická léčba na místě. Chápu, že Vás opakované problémy vyčerpávají, ale o možnostech odstranění uzliny se budete muset poradit na chirurgii - záleží, kde je přesně lokalizovaná, právě z důvodů, které uvádíte, ale při odstranění jedné uzlinky by lymfedém hrozit neměl. Souvislost mezi problémy Vašeho syna a dcerčiným lymfedémem bych souvislost nehledala...Přeji Vám hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: