Zvětšená mízní uzlina

Dobrý den, manžel (36 let) má v levém třísle zhruba od podzimu zvětšenou mízní uzlinu. Byl na ultrazvukovém vyšetření, kde lékař konstatoval, že vše funguje, jak má. Na infekčním oddělení mu vyšetřili krev a moč, opět vše v pořádku. Jinde na těle uzliny zvětšené nemá, nemá ani žádné jiné příznaky nemoci. Akorát na levé noze má křečové žíly, jestli to s tím nějak nemůže souviset. Uzlina zůstává stále zvětšená. Jaký byste navrhovali další postup? Může se stát, že se příčina nezjistí a uzlina zůstane zvětšená? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčin zvětšení uzliny může být celá řada - včetně spousty běžných virových onemocnění, které se ani standardně cíleně netestují. Podle Vašeho dotazu již byl manžel adekvátním způsobem vyšetřen a myslím tedy, že nemusíte mít obavu z vážnějšího celkového onemocnění - na které neukazuje ani to, že jinde uzliny zvětšené nejsou a jiné potíže nemá. Z dalších speciálnějších vyšetření bych uvažoval snad jen ještě o vyšetření urologem - některá onemocnění z této oblasti by se izolovaným zvětšením uzliny projevit mohla. Nicméně příčinu bych hledal skutečně spíše na příslušné dolní končetině - zda nedošlo před zvětšením uzliny např. k nějakému poranění kůže s místní infekcí nebo podobně. Křečové žíly samy o sobě by zvětšení uzliny způsobovat neměly - i nevelký povrchový zánět žil by ale příčinou být mohl. To, že uzlina zůstane i po odeznění vyvolávajícího problému stále zvětšená nebo se vrací do normálu pomalu se stát může, i když to není zcela obvyklé. Roli zde hraje i to, že v oblasti třísla jsou největší uzliny z těch, které můžeme hmatat, a hmatné uzliny samy o sobě zde tedy nejsou nutně abnormální. Domluvte se tedy s Vaším praktickým lékařem ohledně vhodnosti dalšího dovyšetření (urolog), jinak myslím, že stačí uzlinu sledovat a řešit stav dle vývoje - pokud je zvětšení výrazné (podle ultrazvuku) a neměnilo by se v čase vůbec, nebo pokud by narůstalo, je na místě zvážit odebrání uzliny k podrobnějšímu rozboru. S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: