Zvětšená nosní mandle a dlouhodobě streptokok v krku

Dobrý den, syn (8 let), má zvětšenou nosní mandli (II. stupeň) – opakovaně mu byl v krku zjištěn streptokok (streptococcus pyogenes - skupina A), aniž by měl nějaké potíže (pouze dlouhodobě zvětšené a začervenalé krční mandle s čepy). V tuto chvíli probíhá léčba 3x inj. Penicilin, 1x pendepon a po 14 dnech 2x pendepon. Na jaře 2014 trpěl opakovanými záněty středního ucha (asi 3x), a pak ještě 1x na podzim 2014 (se školou jezdili na plavání). Syn v noci chrápe, přes den dýchá nosem a trochu huhňá – jiné potíže nemá. Kontrolní tympano bylo u levého ucha jasné A a u pravého ucha vyhodnoceno také jako A, ale nižší. Chci se zeptat, zda je možné, že by byl streptokok i v nosní mandli a po dokončení léčby by se nosní mandle zmenšila a nebylo nutné ji vyndat? Bylo by nutné ji odstranit kdyby ke zmenšení nedošlo? Je možné, že by se takto velká mandle s rostoucím věkem zmenšila natolik, že by nevadila? Děkuji za odpověď. A.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zkusím to vzít postupně:-) Nosní mandli má každé dítě, u kterého nedošlo k jejímu odstranění. Může způsobovat 2 druhy potíží, ev. jejich kombinaci. Za prvé svou velikostí, pak zhoršuje ventilaci nosem, dítě dýchá otevřenými ústy, chrápe, huhňá. Může také naléhat na ústí Eustachovy tuby, tím jednoduše řečeno zhoršovat komunikaci mezi středním uchem a nosohltanem. Za druhé může fungovat jako ložisko infekce, a to i v případě, že není výrazně zvětšená. Tímto může mít vliv na rozvoj zánětu středního ucha. Pyogenní streptokok charakteristicky osidluje tkáň krčních mandlí, je hlavním původcem angín. V oblasti nosohltanu nalezneme spíše jiné bakterie (pneumokok, hemofilus, branhamela), kteří jsou zase hlavními původci bakteriálního zánětu středního ucha. Nález pyogenního streptokoka v krku není důvodem k automatickému zahájení léčby. Nosičství lze prokázat asi u 15-20% dětské populace. Pokud nejsou potíže ve smyslu opakovaných angín apod., není terapie nutná a neprovádí se ani kontrolní výtěry. Čili, nepředpokládám, že by terapie PNC měla vliv na velikost nosní mandle a její zmenšení. Odstranění nosní mandle se neřídí její velikostí ale potížemi dítěte (trvalé nebo dlouhodobé zahlenění, noční kašel až dávení a zvracení hlenů, huhňání, chrápání, dýchání ústy, opakované záněty středního ucha nebo po odeznění dlouhodobě tympano B - sekret ve středouší, zhoršený sluch, zápach z úst...). V pozdějším dětském věku (přibližně od 7. roku) začíná u nosní mandle fyziologická involuce (začína se zmenšovat). Zmenšování je ale zcela individuální, záleží na spoustě faktorů (frekvence infektů atd.). Ještě jednu poznámku. Na huhňání a chrápání mají vliv také výrazněji zvětšené krční mandle - psala jste, že u Vašeho syna jsou zvětšené dlouhodobě. Pokud by jste se rozhodli k odstranění nosní mandle z důvodů huhňání, chrápání, konzultujte s ORL lékařem velikost krčních mandlí a jejich případný podíl na potížích.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: