Zvětšená podčelistní uzlina nalevo, trvá rok

Dobrý den, prosím o radu. Cca před rokem jsem objevila zvětšenou podčelistní uzlinu na levé straně, byla i bolestivá na dotek. Následně mi zubařka zjistila kaz na osmičce - nejdříve ho vyvrtala, ale když uzlina přetrvávala, tak zub vytrhla. Uzlina se velmi zmenšila, ale nezmizela úplně. Nyní je povětšinou velká jak hrášek a nebolestivá. Jednou za čas však trpím na afty (v poslední době se tvoří vždy na stejném místě - vlevo na přechodu dásně a tváře, zhruba v úrovni špičáku) a při nich se mi uzlina vždy velmi bolestivě zvětší. Afty jsem čas od času mívala od dětství, ale nikdy nebyly doprovázeny zvětšováním uzlin. Jak si mám tento jev vysvětlovat? Je možné, že je uzlina zkrátka stále ještě reaktivní (po zánětu zubu) a "vyburcuje" ji jakýkoliv zánět v okolí? Po mononukleoze, kterou jsem prodělala v 15ti letech, mi zůstala také zvětšená týlní uzlina, ale od té doby se již velikostně nemění a rozhodně nebolí, tak nevím, jestli se dá u mě obecně říci, že se uzliny již nevrací do původního stavu..? Jak mám nadále postupovat? Jen doplním, že u zubařky jsem již od té doby byla minimálně 3x, žádný problém nenašla. Dále mám zadní rýmu (také cca rok), výtěrů z krku i nosu jsem podstoupila snad 8, a nález je vždy "normální flora", tak s tím to asi taky nebude souviset. Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za předlouhý dotaz!

Odpověď odborníka:

Uzlina velikosti hrášku není zvětšená, to je standardní velikost podčelistních uzlin. Pokud uzlina bolí, jedná se většinou o zánět (bakteriální, virový, kvasinkový) ve spádové oblasti, což by mohlo mít souvislost s udávaným výskytem aft v dutině ústní. Diferenciální diagnostika uzlinového syndromu je velmi rozsáhlá a přesahuje možnosti mé odpovědi, proto doporučuji návštěvu praktické lékařky nebo ORL a provedení krevních testů.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Podčelistní uzlina | Od: Jana Tomečková | 9.8.2016 08:17
Dobrý den, ráda bych se okrajově
připojila k příspěvku.
Mám podobný problém jako píše
paní v prvním příspěvku, udělala
se mi menší podčelistní uzlina,
pravděpodobně následkem
zánětu a vytržení zubu, nebolí mě,
jen o ní vím, vždy po jídle se
mírně zvětší, nic strašného,
neobtěžuje mě to, jen jsem se
chtěla optat, zda je nutné se
nějak znepokojovat. Dříve nebyl
problém, je to až po vytržení
šestky dole.
Děkuji za zpětnou vazbu
reagovat
re:Podčelistní uzlina | Od: uLékaře | 9.8.2016 16:46
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: