Zvětšená pravá krční mandle.

Dobrý den, již nějakou dobu mám zvětšenou krční mandli na pravé straně, na angíny netrpím. Před necelým měsícem jsem šel k lékaři s bolestí v krku, ke které se později přidal suchý kašel - nejspíš šlo o virózu - šel jsem spíše pro radu. Aniž bych měl v krku čepy, nebo měl teplotu předepsal lékař Penbene s tím, že musím přeléčit neléčenou angínu (?). Léky jsem dobral, ale jelikož jsem neměl žádné příznaky angíny nevím zda se tím něco vyřešilo. Od té doby jsem se ale začal více zajímat o svou zvětšenou mandli - nijak nebolí, někdy cítím jen menší tlak při polykání. Kloktám propolis, solné roztoky, beru doplňky stravy na podporu imunity, zvýšil jsem příjem vitamínu C. Už ani nevím jestli to není spíše psychického rázu (mám lehčí formu úzkostné poruchy). Dokážete podle fotografie posoudit jestli je to normální jev? (Možná je ještě vhodné dodat, že namáhám hlasivky hlasitým zpěvem - jestli to třeba nemůže mít něco společného) Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Marku, zvětšení krční mandle může mít buď infekční, nebo neinfekční příčinu. Pokud obvyklá léčba pomocí antibiotik nevede ke zlepšení, je namístě zvážit jinou příčinu. V některých případech zůstává zvětšení krční mandle i po úspěšně odléčeném infekčním zánětu. Doporučuji Vám domluvit se s ORL lékařem na upřesnění příčiny Vašich obtíží a na dalším postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x