Zvětšená slezina a játra, žena 18 let

Dobrý den. Je mi 18 let a lékař mi zjistli,že mám zvětšenou slezinu a játra.Krevní obraz i jaterní testy mám v pořádku,ale byla mi objevena CM viroza (v dětsví jsem uz prodelala EB virozu).Co způsobuje propuknutí nemoci? Těsně předtím jsem prodělala bolest v krku a hustou žlutou rýmu a ucpané dutiny,následovali střevní potíže,průjem,nevolnost a zvracení....lehce zvýšená teplota,s tím jsem šla k lékaři,který mi zjistil tyto komplikace (CMV).Obtíže jsem během dvou týdnů vyléčila,ale CMV mi zůstal. P. doktorka mi řekla,že se mám šetřit,omězit smažené a pod. Chtěla jsem se zeptat,jelikož jsem sportovec a potřebuji se připravovat na talentovky na VŠ,jestli mohu s CMV sportovat? Jaterní testy mám zatím v pořádku a první dva týdny jsem ležela v klidu doma (měla jsem zároveň tu střevní chřipku nebo co to bylo).Slyšela jsem že EB a CM virus ma skoro polovina lidi,ale propukne jen za urcitych podminek,kterych? ted jsem nebyla téměř tři roky nemocná a tento podzim jsem za sebou prodělala i rýmu s bolestí v krku,pak ty střevní obtíže a zjistili mi tuto CM virozu. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Bětko! EB je zkratka označující virus Epstein-Barrové. Po celém světě je infekce EBV častá, často proběhne už v dětství, kdy může proběhnout nepozorovaně. Virus po nákaze zůstává v těle a může se aktivovat při oslabení organismu, poklesu odolnosti. Při nákaze v adolescenci a později způsobuje EBV infekční mononukleozu. CMV je cytomegalovirus a EBV se podobá tím, že je velmi běžný. Promořenost lidské společnosti tímto virem je 50-100%. Opět je prvotní nákaza běžná v dětství a to i zcela bez příznaků. Pokud CMV napadne adolescenta nebo dospělého, vyvolá často infekční mononukleozu, která se však mírně liší (hlavně laboratorně) od mononukleozy způsobené virem Epsteina-Barrové. Vy jste prodělala nebo proděláváte zjevnou formu onemocnění. Nositelem viru CM i EB zůstanete. To nic neznamená, podobně je na tom velká část populace. Pokud Vaše tělo není po poslední infekci v pořádku, raději odpočívejte. Potřebujete hodně síly, abyste viry "uklid(n)ila". Po prodělaném boji máte oslabenou imunitu, může trvat dlouhé týdny než se laboratorní ukazatele vrátí k normě. Sledujte pečlivě své tělo, své pocity. Šetřete se, dbejte na kvalitní stravu, tréning zařazujte pomalu a lehce. Třeba se na pár týdnů zaměřte na teoretickou přípravu =)

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: