Zvětšená uzlina

Dobrý den, už 1 týden mám na pravé dolní čelisti zvětšenou uzlinu. Není na pohled vidět. Nejdřív mě bolela, když jsem si na ni zmáčkla, ale teď už mě skoro nebolí. Při nahmatání proklouzává mezi prsty a je přibližně velká jako kulička hrášku a je docela tvrdá. Zároveň mám na stejné straně také dva afty v koutcích, které mám přibližně stejně dlouho jako zvětšenou uzlinu. Stejně jako afty, ani uzlina mi nechce zmizet, ani se nezmenšuje ani nezvětšuje. Už dva týdny trpím občasnými bolestmi hlavy, šimráním v krku, celkovou unavou a občas suchým kašlem a docela často se mi ucpává nos. Už jsem byla na ORL a tam mi doktorka řekla, že mám nějaký vir (nebyla mi ovšem schopná říct jaký). Podle ní jsem v nose ani v krku nic neměla, ale předepsala mi Florsalmin a vitamín B na afty. Vůbec mi to nepomáhá. Poté jsem byla ještě u své obvodní lékařky a ta mi předepsala Erdomed. Od doktorů jsem se vůbec nedozvěděla z jaké přesné příčiny se mi toto stalo, ani jakou nemoc vlastně mám, protože zduřenou uzlinu při nemoci jsem ještě nikdy neměla. Musím podotknout, že jsem stále nemocná a můj stav se zatím moc nelepší. Ráda bych věděla zda se mi ta uzlina zvětšila kvůli tomu viru a jestli je taková uzlina co jsem vám popsala normální? Stává se to lidem běžně když jsou nemocní? Za jak dlouho mi ta zvětšená uzlina zmizí? Je ještě nějaká jiná možnost kromě uzdravení jak docílit toho aby se mi uzlina zase dala do normálu? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvětšená uzlina pravděpodobně ve vašem případě souvisí s probíhajícím virovým onemocnění ( průkaz konkrétního viru je složitý a na léčbě nic nemění). Při oslabení organismu infekcí dojít k propuknutí oparu rtu, aftů v dutině ústní atd. Bohužel počasí poslední dnů virovým onemocněním přispívá. Na afty zkuste natírat vatovou štětičkou tea tree oil několik dní a poté zmizí. Ústa vyplachujte odvarem z řepíku nebo šalvěje, případně stačí kvalitní ústní vodda nebo Corsodyl, který je možno koupit v lékárně. Až pomine nachlazení do 2 týdnů většinou zmizí i zvětšená uzliny. Pokud ne doporučuji další vyšetření u lékaře.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: