Zvětšená uzlina na krku, obava z vážné nemoci

Dobrý den, dnes ráno jsem si našel při mazání atopického ekzemu na krku zvětšenou lymfatickou uzlinu. Jelikož mám bohužel ve zvyku své zdravotní problémy přehánět, okamžitě mě napadlo, že bych mohl trpět rakovinou... Uzlinka na krku není nějak velká, nemá podle mě přes 1 cm, ale při dotyku slabě bolí. Občas se u mě objeví zvětšené uzliny i na jiných místech, ale brzy zase mizí a nebolí. Uklidňuji se tím, že mi kožní lékař před nějakou dobou říkal, že tělo může mít z důvodu atop. ekzemu zvýšené imunitní reakce, nebo že se může přímo do ekzemu dostat infekce. Dalším faktorem je poměrně silný stres, který prožívám kvůli náročnému období ve škole. Ačkoliv si myslím, že se jedná spíše o planý poplach, chci se zeptat, jestli se mám obávat nejhoršího, nebo jestli mám zůstat v klidu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Milý Martine, spíše si myslím, že můžete zůstat v klidu, jelikož jste uzlinu nahmatal při mazání ekzému, je tedy v oblasti aktivního onemocnění a tedy bude pravděpodobně aktivovaná právě díky tomu. Takže si opravdu myslím, že o nic nejde. Pokud byste samozřejmě viděl, že se uzlina rapidně zvětšuje, nechte se zkontrolovat u lékaře. KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: