Zvětšená uzlina na levé straně pod čelistí

Dobrý den Přibližně 3 roky (možná už více) mam stále zvětšenou uzlinu na levé straně pod čelistí, uzlina je čas od času i bolestivá, zhruba 1x za dva měsíce začne bolet a za 3 až 4 dny je to zas pryč, zvětšená ale zůstává stále. Prošel jsem ORL, výtěr krku,nosu,prohlídka uší, sono vyšetření krku, štítné žlázy, rentgen hrudníku, rentgen hlavy a dutin, kompletní rozbor krve. Celkovou prohlídku u zubaře + rentgen zubů. Všude mi řekli že je vše v pořádku a že se nemusím ničeho bát, na sonu mi bylo řečeno že uzlina je zvětšená přibližně 1,5 cm benigní a na můj dotaz jestli nemůže jednat nádor, nebo něco podobně vážného mi bylo řečeno že toho se bát určitě nemusím a mohu to pustit z hlavy. Ulevilo se mi i po výsledcích krevního rozboru kde mi řekli že mam krev naprosto v pořádku, vše vyvážené přesně jak má být, i bez zvýšených leukocytů či jak se to jmenuje. U zubaře také vše v pořádku (rentgen odhalil že se mi nezaložila ani jedna osmička tak i toto se vyloučilo ,že by tam byla někde schovaná a dělala neplechu). No zkrátka nikde se nic nezjistilo, spíš mi všude bylo řečeno že jsem až moc zdravej, No ale uplynul asi měsíc dva a uzlina zas začala bolet a mě to pořád vrtá hlavou, někdy z toho mám i špatné pocity. Poslední možnost co mně napadla, mohlo by to způsobovat špatné sezení u pc? živím se totiž tím a u pc strávím denně i přes 8 hodin leckdy v dost krkolomných polohách a poslední dobou mam právě problém s krčními svaly, což mam jasně od toho pc o tom vím. A právě na levé straně mam ten sval (myslím svaly co zvedají hlavu) větší a na pravé ochablý a oba dva jsou zkrácené, na pohmat je to jasně znát a při zaměření i vidět. Tak jsem začal dělat cviky na krk dle rady a druhý den po prvním cvičení mi začala bolet zas uzlina. Doktorka sice řekla že mě to bude hlídat, ale po 3 nebo i více letech co to mám by se (kdyby se jednalo o něco vážného) to už asi projevilo. Myslíte že by to mohlo mít nějakou souvislost? Jinak už nevím kam bych měl zajít. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Souvislost to určitě má, Chronická funkční porucha v oblasti hlavně dolní krční páteře a horní hrudní je určitě spojena se svalovou dysbalancí, a to nejen v této oblasti, která Vás trápí. Svalové napětí dráždí zvětšenou uzlinu. Jako příčina to však zcela jistě není. Lékař ORL by asi měl být ještě konsultován, častá příčina chronického zvětšení uzliny v této oblasti je opakovaný a buď špatně léčený, případně nedoléčený zánět mandlí nebo okolní oblasti, to by měl tento lékař vyloučit. je li v této oblasti lymfatická tkáň ve fázi chronického zánětu, tak je lépe ji operativně( často kryoterapiií či laserem) odtsranit. vyloučí li tzuto možnost, pak by měla následovat ještě punkce této uzliny a následné histologické vyšetření punktátu. Někdy býbvá jednodušší uzlinu opravdu odstranit operativně a poté histol. vyšetřit. Sledování uzliny , byť sonograficky by Vás uspokojit nemělo.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: