Zvětšené krční uzliny

Dobrý den, skoro rok mám na levé straně krku zvětšené uzliny, krev v pořádku, jsem velice často nemocná, sono krku zpráva: submnetálně vlevo ojedin. reakt. LU do vel. 5mm, vpravo bez LI submentálně, vpravo dvě LU do vel. 10 mm, submentálně se zachoval sinem, vpravo pod kývačem nečetné drobné ploché LU nejv. kaud. vel. do 7mm s patrnými sinem, vpravo ojedin. LU při cév. svazku do vel. 7mm se zachoval. sinem. Vlevo při cév. svazku ojedin. LU do vel. 7mm, pod kývačem zejména kraniálněji patrny ploché LU vícečetné nejv. do vel. 10 mm spíše reakt. vzhledu. Gl. parotis, submand. norm. echostruktury, nezv., bez lož. změn. Parenchym štítné žlázy homogenní, norm. echostruktury, v LL ojedin. drobný hypoechog. uzlík do vel. 2mm, jinak bez lož. změn. Momentálně jsem zase nemocná a cítím na pravé straně krku pnutí, prosím o radu co s tím, pomůže odstranění krčních a nosních mandlí ? Děkuji za odpověď, s pozdravem Iveta

Odpověď odborníka:

Dobry den zvětšené LU jsou známkem reakce na zánět,který nemusí být vždy infekční. U Vás bych určitě doporučila provest vyšetření na vyloučení možné infekce v oblasti hlavy,krku a plic. To znamená vylouřit zánět vedlejších nosních dutin, zánět zubú, výtěry z krku,nosu. Rtg plic a eventuálně vyšetření na pklicní ambulanci. Také by bylo vhodne doplnit laboratorní vyšetření, jestli nbylo provedeno - FW, krevní obraz, CRP, ASLO,mykoplazmy, chlamydie. V rámci vyšetření by bylo vhodné vyloučit i tuberkulózu, toxoplazmozu. Držím palce s pozdravem Dr.Čápová

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: