Zvětšené krční uzliny a pocit cizího tělesa v krku

Neustále mě trápí pocit pichaní dole v krku a tlak od uzlin z obou stran. Při polykání jako kdybych tam mela něco co mě tam bodá i bez polykání. Obě uzliny mám zvětšené. Pravou mám ale o centimetr větší, jak levou (ta je ale taky zvětšená) Na ORL mi nezjistili nic. TESTY z krve jsou v pořádku. Cítím se jako bych měla neustále teplotu, únava a do toho i smutek. Také mě ty zvětšené uzliny do toho všeho bolí . Ten pocit dole v krku pod ohryskem je stále, každý den. Aslo jsem měla 236. Ale prý to je v poradku. Vyšetření krve nic neukázalo , co by bylo závratné ani ultrazvuk uzlin , krom toho, že jsou zvětšené a že mám otok z toho v krku . CRP 1,6 Aslo 236 TSH 2,94 Volný T 4 11,82 Hemoglobin 139 Erytrocyty 4,54 Hematokrit 0,40 Barvivo v erytr. (MCH) 30,6 Konc.HB v erytr MCHC 348 Str objem erytr. MCV 89 Leukocyty 8,1 Trombocyty 383 Neutrofilni segmenty 0,43 Eozinofolni segm. 0,04 Bazofilni segm. 0,02 Lymfocyty 0,44 Monocyty 0,07 Neutrofilni tyce 0,00 Nutno dodat, tě když mi dělali odběry krve, měla jsem 4 dny nasazený antibiotika dalacin a nakonec mi doktor rekl, ar je výsadim, že není nutno je brát. Dali mi je preventivne. Dali mi i Mycomax na plísně (jazyků)3 tobolky ale taky k ničemu, nezabraly.A flonidan na hlasivky. Taky nezabral . Výtěr z krku a nosu na vse negativní. Orl - horoskop. Volné zvuk. Celistvé šedé Hub. Nosni sliznice klisne. V nosohltanu lalocnata Aden. Vegetace. Hltan s tonsilami nad oblouky bez obsahu. Klidnými. Hrtan s lehce narůžovělymi hlasivkami. SMb. Hbnymi. Pirif. Silny volné zevně reaktivní uzl. Ve Woodove obl. Dále bez patol. Po těchto oznameni udělaný vyteey nos a krk . Výsledek negativní. A predtim vsin jsem měla stFolokoka a streptokoka na to jsem byla léčena cca před měsícem a půl ant. Doxybene. Po té vše negativní. A sono - LOK : OTOSKOPICKY norma , nosní septum zvlněné, slizne dole skorep oboustranné hyperplasticke, bez sekrece. Nh a Av 1 stp. Hltan tonsily mezi plastické s crpy bez zárdnuti zadní stena klidná hrtan volný. Bpn, zevně: oboustranné na krku UZ KRKU OBOUSTRANNÉ pod úhlem mandibuly uzlina 16*8mm kaudalne dalsi drobné LU do 10 mm. Bez kolikvace. Bez zvýšené vaskilarizace. Res: lymhadentis colli bilat. Stavcpo kolonizaci St. Aureus , B hemolyt. Streptokok. Drobná AV. Rgnnitis chrom. Hepyrpl. A po všech těchto testech vše negativní . Můžete mi poradit, co to muze být ? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Zvětšené uzliny mohou přetrvávat i měsíce po přeléčení infekce, může se tedy jednat o pozůstatek prodělaného zánětu. Kromě toho se na zvětšení uzlin může podílet zánět dásní anebo zubní kaz, proto doporučuji zvážit kontrolu na stomatologii. Pocit cizího tělesa v krku může kromě ORL infekcí být v důsledku například také gastroezofageálního refluxu, tj. stavu, kdy se trávicí šťávy z žaludku dostávají do jícnu a dále do krku a dráždí tam sliznici. Zvažte, zda netrpíte pálením žáhy, nočním kašlem a jinými příznaky, které by na reflux mohly ukazovat. Dále může pocit něčeho v krku způsobovat zvětšená štítná žláza, tu ve Vašem popisu UZ krku nevidím, ale předpokládám, že i ta byla popsána. Pak ještě mohou být zvětšené uzliny, které ale obvykle nebolí, při některých dalších afekcích lymfatického systému, ale jestliže Vaše obtíže vznikly v souvislosti s infekcí dýchacích cest, není tahle možnost moc pravděpodobná. Pokud Vaše obtíže přetrvávají, doporučuji znovu vyhledat Vašeho všeobecného lékaře a probrat s ním, co za příčiny u Vás vzhledem k celkovému stavu a průběhu onemocnění (tj. ne jen vzhledem k ORL nálezům a krevnímu obrazu, ale celkově) přichází v úvahu.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: