Zvětšené lymfatické uzliny, únava

Dobrý den, poslední dobou mne trápí únava a takové návaly horka a špatného dýchání. Špatně se mi usíná a někdy se v noci potím. Celkově se nemohu moc dobře soustředit. Poslední tři týdny mi také slabě píská v uších. Absoloval jsem obecné krevní vyšetření, které bylo v pořádku. Doktorka mi řekla, že to bude nejspíše únavový syndrom psychického charakteru (zátěž ve škole). Na druhém vyšetření jsem se zmínil i o uzlinách pod bradou. Jsou to dvě uzliny velikosti hrášku, oválného tvaru. Tyto uzliny mám však již zhruba od svých 15ti let,nyní je mi 23. Tehdy jsem měl podobné uzliny i v podpaží, ty se však časem ztratily, tak jsem to neřešil. Následovala vyšetření na boreliózu a nějaké bakterie v žaludku. Také negativní. V minulých 14ti dnech jsem si však nahmatal další uzlinu v levém tříslu- pod I. inquinou. Doktorka mne s tím poslala za chirurgem, ten pohmatem diagnostikoval uzlinu v tříslu asi 2x1 cm, volná oproti kůži fixovaná ke spodině, dále mnohačetné zcela rovné uzlinky v obou linquinách. Pro odebrání vzorku je uzlina v tříslu příliš hluboká, byl jsem objednán na vyjmutí uzliny do nemocnice pod celkovou narkózou. Není to předčasné? Neměl by předem proběhnout alespoň ultrazvuk či RTG uzliny? Mám velký strach z lymfomu či jiného vážného onemocnění. Je možné, pokud by to byl např. lymfom, aby nemoc trvala 8 let bez větších příznaků až do teď? Je vyjmutí uzliny bez dalšího vyšetření vhodné? Díky za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ohledně lymfomu by byly zvětšené uzliny doprovázeny nálezem v krvi (změna v počtu a vzhledu některých druhů krvinek). Takže pokud máte normální krevní obraz a diferenciální krevní rozpočet, lymfom nejspíš nemáte. Ohledně vyjmutí uzliny pod narkózou a hlavně ohledně doprovodných obtíží (únava, pocení atd.) bych se na Vašem místě ještě poradila s lékařem - internistou nebo Vaší praktickou lékařkou ("proč hned vyjmout uzlinu - lékařka by měla mít od chirurg zprávu nebo jste ji dostal do ruky Vy; podívejte se, co se v ní píše). Co se týká zobrazovacího vyšetření v třísle, je otázka, co by ultrazvuk nebo RTG ukázaly. Opět - poradit se s internistou nebo Vaším praktickým lékařem. Nebojte se zeptat, paní doktorka to s Vámi na Váš popud jistě ráda probere.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: