Zvětšené mandle

Dobrý den, obracím se na Vás s tímto dotazem. V pondělí mě začalo bolet v krku, mandle se zvětšily, zarudly a jakoby zboku na nich naskákaly bílé čepy. Do úterka se mi rapidně zvětšila jedna mandle až k čípku a od té doby mě bolí jen na této straně. Jinak teploty ani nic podobného nemám. V ten samý den jsem byla ORL, kde mi lékař diagnostikoval angínu, udělal výtěr a dal mi ATB Penbene 1000000. Nicméně dnes ve čtvrtek antibiotika ještě nezabraly, pořádně nemůžu mluvit, natož polykat. Volala jsem na výsledky a bylo mi řečeno, že tam nic není, ale ATB dobrat mám a že se mám dostavit do ordinace. Tam mi byla mandle "vydezinfikována" špachtlí s nějakým roztokem. Nicméně na bolesti to neubralo a bylo mi řečeno, že se neví, co se mnou. Už jen tato informace mě poněkud dostala do kolen. Zkouším si kloktat Stopangin a cumlat Tamtum Verde, ale nic z toho nepomáhá. Opravdu už nevím, jak tomu pomoci. Jinak min. čt jsem dobrala ATB Duomox kvůli laryngitidě. A začátkem dubna jsem měla ATB Rovamicine. Je pravda, že po braní těchto ATB jsem nezůstala nikdy celou dobu v klidu. Je možné, že se mi něco vrací nebo to bylo nedoléčené? Předem Vám moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní slečno Jano. Omlouvám se za pozdnější odpověď, v mezidobí se asi věc nějak vyvinula a byla jste na kontrole... Poradna není určena pro akutní stavy. K léčbě infekce patří klidový režim, ale těžko říci, zda předchozí nemoci měly na aktuální situaci vliv (laryngitida je virového původu a ATB jsou obvykle zbytečná, nepíšete, na co jste brala Rovamycine...). Váš popis problému ukazuje na možnou komplikaci zánětu mandle (nahromadění hnisu za mandlí) - to by ale předpokládám lékař při kontrole vyhodnotil. Informace "nevím, co s Vámi" je samozřejmě poněkud smutná a chápu Váš pocit - měla jste se ale zeptat, kam tedy máte jít (resp. lékař Vám tedy měl navrhnout konsultaci jinde...). Je také možné, že dávka antibiotika, kterou jste dostala, není dostatečná (kolikrát za den lék berete?) - za 3 dny by efekt léčby měl být patrný. Pokud byl výtěr negativní, je také možné, že za problémem stojí třeba mononukleosa. Každopádně rada je jediná - pokud potíže trvají, je třeba jít na kontrolu k lékaři.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Štítná žláza v nepohodě? Trpí také vaše srdce, kosti i oči
Artróza versus artritida
Články: Artróza versus artritida
Pacienti s bolestmi kloubů...
Bolesti zad (1. díl) - příčiny
Články: Bolesti zad (1. díl) - příčiny
Kdo by je neznal, vždyť...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: