Zvětšené mandle krční i nosní u dítěte (5 let)

Dobrý den pane doktore, mám dotaz týkající se zvětšených mandlí nosních i krčních u syna (5 let). Byli jsme na ORL a doporučili nám odstranění obojích mandlí. Syn nemívá často angíny ani jiné nemoci s tím související, nemá ani problémy s ušima, jen v noci chrápal a přes den po obědě spal 3 hod, dýchá s otevřenou pusou. Na operaci jsem ho nechtěla dát, odložili sme ji a zašla jsem ještě o prázdninách za homeopatem. Nyní už syn nechrápe, ale krční mandle má určitě ještě zvětšené. Navíc si teď stěžuje, že ho něco dráždí v krku. Dívali jsme se a viděli, že se uvula dotýká jedné mandle. Nevíme, jestli to může způsobovat to dráždění. Když jsem se ptala lékařů, zda odstranění mandle může nějak škodit, řekli, že ne. Jedna lékařka, řekla, že ano. Že může mít časem problémy s bronchitidou a průduškama. Můj dotaz zní, zda v něčem vadí dotýkání se uvuly mandlí? Zda máte zkušenost s homeopatiky a léčbou zvětšených mandlí? Zda se dá dělat něco jiného než mandle operativně odstraňovat? Děkuji za rady. Hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u Vašeho syna bych určitě nemluvila o odstranění krčních mandlí, ale pouze o jejich zmenšení ( tzv. tonzilotomie). Mandle se chirurgicky seříznou po úroveň patrových oblouků, tedy do "normální" velikosti. Mohou tedy dále plnit svou funkci a zároveň v krku nezavazí. Homeopatika nepředepisuji, zkušenosti s nimi nemám. A co se týče uvuly, je možné, že tření o tonzily vnímá Váš syn nepříjemně, navíc při určité velikosti se mohou mandle dotýkat navzájem.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: