Zvětšené mandle - léčba antibiotiky?

Dcera 8 let asi pred 12 dny dostala horečky Cca 38, rýma , na bolest v krku si nestezovala. Mandle zvětšené a zarudle, u dr. Udělán crp a to bylo 1,8, atb nam tedy nedali . Stav se zlepšil , ted po 12 dnech uz ma jen minimálně rymu ( opravdu malinko ) , bez teplot .Nelíbí se mi ale její mandle , prijdou mi stale otekle viz foto . Byla jsem opět u dr a ta mi tekla ze to neni nic hrozného a ze mam počkat . Jenže jde o to ze za 14 dni letíme k moři a ja chci udělat maximum pro to aby byla v poradku. Napadla mne jedna vec - Cca pred 4 měsíci mela streptokokovou anginu ( potvrzeno štěry a nasazen summamed ). Neni treba mozne ze je to opět streptokok, akorat v menší míře a proto nema čepy ani zvýšené crp ? Nebylo by lepsi pro jistotu přelecit atb kdyz jedeme za 14 dni pryč ? Příkladam foto .momentalne tedy nema žádné obtíže az na minimální rymu , v krku ji neboli , zvětšené uzliny nema . Dr nechce udělat stery ani nic delat . Do skoly nechodi . Žádné jine potíže nema a s ničím se neleci.

Odpověď odborníka:

Magdo, vzhledem k průběhu onemocnění a klinickému stavu Vaší dcery, které jste tak pěkně popsala, bych antibiotika také nedávala. Pokud by se jednalo o streptokokový zánět, bylo by CRP vysoké a potíže Vaší dcery výrazné, stručně řečeno tělo by na streptokoka zareagovalo. Navíc pobyt u moře imunitu také podpoří, dávejte dceři dostatek vitamínů a snažte se, aby neprochladla. Přeji pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: