Zvětšené uzliny

Dobrý den, bohužel nedokáži zařadit dotaz do správné rubriky, tak ho zasílám sem. Před třemi měsíci se mi v krku objevilo ložisko jakoby hnisu a bolest v hrdle s občasným otokem hrtanu. Byl mi zjištěn masivně haemophilus influenzae. S tímto problémem se mi na krku u krkavice na pravé straně udělala velká uzlina (boule viditelná pouhým pohledem). Po nasazení prvních antibiotik se zmenšila, ale ne do původní velikosti. Byl mi dále diagnostikován zánět vedlejších dutin a byly nasazeny další antibiotika. Uzlina se opět zmenšila, ale ne do původní velikosti. Přetrvává už tři měsíce v menší velikosti (podlouhlého tvaru tak 1,5 cm na délku). Uzlina na krku je nebolestivá. Každé ráno se nadále probouzím s naschlým a stékajícím hlenem z nosu přes nosohltan do krku (v menší míře i po té, co jsem dobrala penicilinové a klaritromycinové antibiotikum (u brání Fromilidu hlen nebyl, ale po čase se vrátil). První dotaz: je možné, že při masivní infekci se uzlina zvětší a po odeznění infekce se zmenší, ale už navždy zůstane tak trochu zvětšená? Byla jsem na alergologii a imunologii a testy dopadly v pořádku. Jediné co, mám neustále zvýšenou sedimentaci. Kromě této uzliny na krku se mi udělala i uzlina v třísle (též na pravé straně), která přetrvává už dva měsíce. Když se mi poprvé udělala, tak mne ten den hodně bolelo tříslo (hlavně při chůzi) a byla jsem hodně unavená. Navštívila jsem hned gynekologa, ten udělal gynekologický ultrazvuk s tím, že nic vážného nenašel. Moč je v pořádku. Nyní uzlina nebolí. Uzlina v třísle je tak 1 cm široká a 1,5 cm dlouhá. V době menstruace mne první dny ono tříslo hodně bolí. Obvykle mívám hodně bolestivou menstruaci, ale s uzlinou se bolest lokalizuje jen v třísle, než že by mne bolely jako vždy nohy, břicho, záda a byla bych vyřazena z normálního života na jeden den. Menstruační výtok je tvořen především krvavým hlenem, než samotnou krví (z vložky mohu hlen setřít, ale vložka moc od samotné krve zakrvácená není). Ještě poznamenám, že často od dětství trpím na výtoky a záněty močových cest. Jsem náchylnější, ale problémy v oblasti spodku obvykle odstraním hned v počátku pomocí boraxových globulí. Nikdy jsem ale neměla takovou uzlinu, která by tak dlouho přetrvávala. Za poslední půl rok jsem nebyla léčená pro gynekologický či urologický zánět. Ale jsem poslední půl rok velmi náchylná na nemoce v rodině- vše chytím. Dcera měla rotavirovou infekci, ale párkrát se pokakala a byla v pořádku. Když jsem to od ní chytla já, odvezli mne do nemocnice a nechali si mne tam pro silnou dehydrataci. Či chytám angíny a bolesti v krku od muže (který je obvykle brzy fit) atd. A takhle je to se vším. Od podzima jsem měla už 4x antibiotika a přitom imunologický rozbor krve v pořádku. Bývám poslední dobou dříve unavená, nejspíš z těch nemocí. Občas se v noci z lehka spotím, ale ne na výměnu ložního prádla. Další dotazy: vypadá to na infekci v těle, která nebyla doposud nalezena (crp v pořádku, revmatoidní faktor také), nebo se mohu obávat i něčeho horšího? Napadlo mne i nádorové bujení v těle, ale jsem ještě poměrně mladá a mám 2 leté dítě. Mám si nějak nechat uzliny vyšetřit, nebo jim mám dát více času a pozorovat? Mám se uzlin obávat? Kromě těchto dvou uzlin jsem nikde na těle už jiné nenašla. Dáte mi nějakou radu, jak dát tělo více do pořádku? Užívala jsem teď echinaceu a základní vitamíny. Mohu chodit s uzlinami do sauny? Je možné, že bych byla alergická, ačkoliv kožní testy dopadly v pořádku i rozbor krve, a mé tělo reaguje zahleněním a zvětšením uzlin? Jak se vyšetřují uzliny? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zduření a bolestivost uzlin je naprosto přirozená reakce na zánět a regrese, tedy zmenšení uzliny může trvat delší dobu, uzlina může zůstat i trvale zvětšená. Podobné je to s normalizací hodnot sedimentace, jedná se o dlouhodobý proces. Rozhodně není důvod se znepokojovat. Nejsem gynekolog, tudíž se nemohu k těmto obtížím vyjádřit. Co se týče uzliny v třísle - platí to samé, co jsem zmiňovala výše. Pokud se nebude uzlina nebude dále zvětšovat, vyčkala bych.

MUDr. Petra Kánská
MUDr. Petra Kánská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: OPL, spol. s r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: