Zvětšené uzliny

Minulý čtvrtek se dcerce (6let) udělala na krku uzlinka 1x1cm,tak jsme jeli na ORL a tam řekla paní doktorka,že to nic není,že je to normální, uzlinka byla bolestivá,tak jsem to brala,že je to asi normální, poté se uzlinka stále zvětšovala až dneska jsem si všimla,že je tvrdá,nebolí a má tak 3x3 cm,tak jsem s ní zajela k doktorce a paní doktorka řekla,že nás pošle na krev,tak zítra jedeme na krev.Jinak zhruba před 14dni až 3týdny ji vrtala paní zubařka s umrtvením zub a pak měla i streptokoka na ten měla ATB sumamed.Je možné,že po takové době se mohla uzlinka udělat?A co to znamená když je tvrdá a zvětšuje se?Nehrozí něco horšího než třeba jen nějaký zánět nebo tak něco?Děkuji Markéta

Odpověď odborníka:

Paní Markéto!
Lymfatické uzliny jsou součástí imunitního systému a napojené na lymfatické cévy, které sbírají lymfu z příslušné části těla. Uzliny na krku tak svým zvětšením reagují na jakékoli podráždění imunitního systému. To může být škrábnutí či jiné poranění, zánět na kůži či v např. v ústní dutině, samozřejmě i na zanícený zub. Předpokládám, že je na stejné straně, jako ošetřovaný zub. Obecně platí, že zvětšené a bolestivé uzliny bývají při akutních zánětech. Nebolestivé při již chronickém stavu a tvrdé nebolestivé uzliny mohou být i ve spojitosti s nějakým tumorem. Uzliny mohou zůstat zvětšené i po již vyléčeném zánětu. S jeho odezněním se postupně zmenší na původní velikost. Uvidíte jak dopadnou výsledky krevních testů. Obecně bych doporučil doplnit ultrazvuk uzlin a kontrolu u ORL lékaře.
S pozdravem MUDr. Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: