Zvětšené uzliny na krku

Dobrý den, je mi 17 let, asi před měsícem jsem si všiml, že mám zvětšené uzliny na levé straně krku, byly asi 1 cm velké a nebolestivé. Byl jsem u svojí doktorky a ta mi řekla, že to je normální a je to jen reakce na nějakou nemoc, měl jsem v té době rýmu. Uzliny jsou ale stále stejně velké a navíc se v poslední době cítím unavenější a několikrát se mi stalo, že mě probudilo noční pocení, které jsem před tím nikdy nemíval. To noční pocení začalo až potom co jsem si přečetl, že je to jeden z příznaků rakoviny mízních uzlin, tak nevím jestli si to nezpůsobuji jen psychicky. Chtěl bych se zeptat jestli by se mohlo jednat o nějakou vážnější nemoc a jestli bych měl jít na nějaké vyšetření aby se zjistilo, jestli nejde např. o rakovinu mízních uzlin. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zvětšené uzliny po infektu mohou přetrvávat i několik měsíců, ale při obyčejné rýmě zvětšené zpravidla nebývají. Bylo by dobré, kdybyste absolvoval podrobné vyšetření. Základní může udělat i praktický lékař - známky zánětu, krevní obraz, diferenciální obraz krevní, vyšetření na hlavní původce - např. EB virus, herpesvirus a řadu dalších. Případně by bylo dobré se obrátit na lékaře z oboru ORL

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: