Zvětšené uzliny, streptokok pyogenes, podezření eb virus

Dobrý den, můj problém se táhne asi 4 týdny.Začalo to zvětšenou uzlinou na levé straně krku a pnutím v uchu.Dále potíže odezněly a zvětšení jsem nepozorovala.Asi o týden později se dostavily střevní potíže, průjmy, po jídle a bolesti nohou, od kolen celá lýtka, jako při delší chůzi.Uzlina byla opět zvětšená.V té době jsem byla u praktického lékaře pro nějaké dokumenty a sdělila mu potíže, byl mi doporučen obklad uzliny.Potíže přetrvávaly, zdálo se mi, že uzlina se zvětšuje a zmenšuje.Ráno a večer byla oteklá jakoby.Přidalo se zvětšení i na druhé straně krku a v tříslech.Rovněž občasný tlak v podžebří.Uzlina na krku, u které vše začalo začala svědět a vstřebávat se pomalu.Šla jsem znovu k praktickému lékaři a ten mi udělal odběr krve a výtěr z krku.Výsledek byl sedimentace v normě, krevní obraz také, zvýšené monocyty a v krku streptokok pyogenes.Na pohmat břicha lehce zvětšená játra.Lékař diagnostikoval mononukleozu.Ještě dodávám, že přítomnost EB viru mi byla zjištěna již dříve, ale lékař mi tvrdil, že tělo nevyvinulo dostatek protilátek a proto je možné, že jsem tím onemocněla.Já mám však neustálé obavy, zda tomu tak skutečně je a zda se nemůže jednat o lymfom, nebo nějaký druh rakoviny.Vím, že to je asi nesmysl a jsem hypochondr, ale chtěla bych se ujistit.Jsem také alergik, tak možná i to má nějaký význam.Také by mě zajímalo, zda po prodělání EB viru může dojít k většímu riziku onemocnění lymfomem?Moc Vám děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá Andreo, pokud by nějaké podezření na lymfom bylo, jistě by ho Váš lékař pojal, očividně o Vás pečuje pečlivě. Přízanky, které popisuje jsou jistě navrub infekci Streptokokem, reakce uzlin na krku stoprocentně, prodělaný EB virus Vám navíc zhoršuje imunitu s oslabuje celkově organismus, často se jedná o oneocnění chronické. Souvislost mezi EB virem a nejčastějšími typy lymfomů není. KK.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: