Zvětšení levé lymf. krční uzliny

Dobrý den, před několika lety mi zubař ošetřil mrtvý zub na horní levé straně, kdy mi tento zub nebyl vytrhnut. Asi před půl rokem se mi nad tímto zubem začal tvořit váček, který po několika dnech praskl a vytekl z něj žlutý hnis. Poté bylo vše zase 2-3 týdny v pořádku a následně se vše opakovalo, opět se vytvořil váček a praskl. Zub mě nijak nebolel, dásně byly okolo zubu oteklé, bolest jsem pociťovala spíše v oblasti levé strany nosu. Také mi otekla levá lymf. uzlina na krku pod čelistí, velikost asi 1-1,5 cm, přirovnala bych ji k fazoli. K zubaři jsem se dostala asi před třemi dny, kdy mi řekl, že je nutné mě objednat a zub opětovně vyléčit, že je zřejmě vidět, jak ,,teče". Proto bych se chtěla zeptat, zda je možné, že mám výše uvedenou uzlinu oteklou způsobeným zánětem nebo zda tyto uzliny při potížích se zuby neotékají a zda je možné, že může být uzlina oteklá po tak dlouhou dobu. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Stoprocentně spolehlivou odpověď poskytnout nelze,ale souvislost aktivace podčelistní uzliny při zánětlivých změnách v dutině ústní je vysoce pravděpodobná.V případě jakýchkoliv pochybností lze strukturu uzliny zobrazit ultrazvukem.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: