Zvětšení nádoru ledviny

Dobrý den, pane doktore. Před 2 roky mi byl na pr. ledvině zjištěn nádor o velikosti 2x3 cm. Bylo to náhodně, při CT vyšetření žlučníku. Dále provedeny scintigrafie mozku a ledvin, obě negativní. Pro svůj pokročilý věk a zdravotní potíže byla nefrektomie označena jako středně riziková a bylo přistoupeno ke sledovaní nálezu. Po celé 2 roky nebylo ultrazvukem zjištěno žádné zvětšení tumoru a byl jsem bez potíží. Až nyní, 8. 4. t.r. mi po CT vyšetření lékař sdělil, že se nález podstatně zhoršil. Cit. z popisu: V parenchymu pr. ledviny na zadním labiu nacházím kulovité, ostře ohraničené ložisko o velikosti 59x 46 mm, které má již nativně nehomogenní strukturu. Nativně má denzity 38 - 60 H, po aplikaci KL se denzity lehce zvyšuje od 40 do 75 H. Na konvexitě pak nacházím cystu o prům. 10 mm. Dutý systém bez dilatace a městnání, konkrementy v dutém systému neprokazuji. Parenchym levé ledviny bez ložisk. změn, dutý systém bez dilatace a městnání. Na zachycené části sleziny nacházím na dolním pólu cystu o prům. 30 mm. Zhoršení mě překvapilo, zvláště když ještě 10.10.2010 byla na SONO zjištěna velikost tu jen o prům. 20 mm. Prosím o Vaše laskavé posouzení a o sdělení, zda bych mohl ještě dále pokračovat ve sledování, nebo již je nutná nefrektomie. Rád bych situaci ještě prohovořil s některým renomovaným urologem. Je mi již 81 let, trpím potížemi s dechem a špatným stavem po prodělaných břišních příhodách. Kladu si otázku jestli zhoršení nenastalo po viróze, kterou jsem letos, právě před CT vyšetřením prodělal. Předem děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem. b.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud tumor nezpůsobuje další potíže - či už svým růstem, tlakem na okolité struktury, nebo krvácením do močových cest, tak bych ve Vašem případě volila další observaci, protože rizikovost operace ledviny ve Vašem věku a a přidružených nemocech je opravdu vysoká. Viróza zhoršení nálezu způsobit nemohla. Samozřejmě, konzultace s urologem či více urology, je na místě. (Moje specializace je interní medicína/ nefrologie.) Držím Vám palce a přeju hodně optimizmu, sil a trpělivosti.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: